Vi har väldigt brett beställningssortiment av svensktillverkade fönster och fönsterdörrar ifrån Svenska Fönster!
Ett fönsterbyte kan vara en mycket lönsam investering för att spara både pengar och energi. Du förlänger husets livslängd.
Det blir tystare inomhus och det blir svalare på sommaren och varmare på vintern. Plus att ditt hem blir vackrare. Med rätt fönster förbättras inomhusklimatet och är även ett effektivt sätt att minska elförbrukningen på lång sikt.
De färdigbehandlade fönstren målas med färg som håller sig flexibel och elastisk under hela fönstrets livstid. Väljer du även aluminiumbeklädd utsida så får du fönster som behöver minimalt med underhåll.
Välkommen in till oss på K-Bygg eller kontakta någon av våra duktiga fönsterexperter så är du snart igång med ditt fönsterbyte. Har du inte tid eller lust att göra jobbet själv kan vi ge dig tips på duktiga hantverkare!
Vad behöver man tänka på vid byte av fönster?
Måste man välja 3-glas när man köper nya fönster? Eller räcker det bra med 2-glas? Svaret är att det beror på vilket hus du köper fönster till och var det ska sitta. Ska du leva i huset året om behövs minst tre glasrutor i varje fönster för ett skönt inomhusklimat, medan 2-glas passar bäst i sommarhus, garage och förråd. Vi kollade av med vår leverantör på Svenska fönster kring fördelar, nackdelar och vad man bör tänka på vid valet av fönster.
Vilka hus passar det bra med 2-glasfönster?
Trots att moderna 2-glasfönster är mycket mer energieffektiva än sina föregångare lever de inte upp till Boverkets rekommendation vid renovering eller nybyggnation av året runt-bostäder. Enligt Boverket ska man då eftersträva ett U-värde som inte är högre än 1,2 och moderna 2-glasfönster med energiglas och argongas har ett U-värde på 1,5. Däremot är moderna 2-glasfönster ett vackert och högkvalitativt val till bland annat sommarhuset, garaget, förrådet och kanske till källaren. Det är ett praktiskt, stilfullt och samtidigt ekonomiskt val.
Ett 2-glasfönster har två glasrutor med någon form av isolerande luftspalt mellan, det är denna luftspalt som skapar den värmeisolerande effekten. Dessa fönster var tidigare de vanligaste fönstren som monterades i hus men utmanades från 80-talet av isolerglasen som då entrade marknaden.
Varför är 3-glas isolerglas så energieffektiva?
En modern 3-glas isolerruta har tre tätt sammanfogade glasrutor. Mellan glasrutorna finns metallister och spalter som ger utmärkt isolering och hög energieffektivitet. Hela isolerrutan är försluten, så att inget kan smita in eller ut ur spalterna. Det innebär att det alltid kommer att vara rent mellan glasrutorna och du endast kan och behöver putsa fönstrets in- och utsida.
Moderna 3-glasfönster har dessutom ofta minst ett energiglas som har en tunn genomskinlig beläggning som låter solvärme att stråla in, men hindrar rumsvärme från att smita ut. För att ytterligare förbättra fönstrets energivärde är spalten/spalterna närmast energiglaset fylld med argongas som ökar fönstrets energieffektivitet. Den här konstruktionen av isolerrutan gör att fönstret dessutom ger dig mycket god ljudisolering.
Några bra begrepp som är bra att kunna:
- Energiglas - minskar värmeförluster genom en tunn genomskinlig metallisk beläggning som låter solvärme komma in men inte rumsvärme komma ut. - Isolerruta - En hermetiskt sammanfogad enhet med två eller tre glas med luft som är torr och dammfri. - Ornamentglas - är inte genomskinlig och ger insynsskydd. - Självrengörande glas - har en beläggning på utsidan som reagerar på UV-strålningen i solljuset och får smuts att lösas upp och sköljas bort. - Solskyddsglas - Stänger ute solvärme och minskar behovet av ventilation och kylning. - Förankrat glas och fyllning - glas och fyllning som monteras i bågen eller dörrglaset så inbrott försvåras. - Laminerat glas förstärker och håller ihop glaset så att inte glasskärvor sprids om det går sönder. - Härdat glas är ett starkare glas jämfört med vanligt glas och om det går sönder inte ger vassa kanter. - U-värde är det värde som mäter hur mycket värme fönstret släpper igenom. Ett lägre U-Värde betyder bättre isolerande effekt och lägre energikostnader.
Checklista vid fönsterofferter:
Svenska fönster har tagit fram en bra checklista med information som är bra att ha som förfrågningsunderlag vid fönsterofferter. Att ha koll och göra ett bra underlag skapar förutsättningar till ett bättre resultat.
- Är produkterna sedda från in- eller utsidan? (skiss/ritning)
- Är hängning angivet från rätt sida? (Utåtgående produkter ses från utsidan och inåtgående från insidan)
- Är angivna mått hålmått eller karmyttermått?
- Träfönster eller träfönster med aluminiumbeklädnad eller 3-glas
- Öppningssätt? (in, ut, vrid, kipp-dreh och så vidare)
- Kulör utsida?
- Kulör insida?
- Barnspärrar på handtag?
- Låsbara handtag/säkerhet?
- Vädringsbeslag/fönsterbroms?
- Persienner?
- Förmonterad karmhylsa?
- Salningsspår?
- Spaltventiler?
- Handikapp-/tillgänglighetskrav?
- Utrymningskrav?
- Delmått: Utsida karm till c/c post eller linjera med?
- Krav på U-värde eller speciell glasuppbyggnad?
- Solskyddsglas eller ett LT- och g-värdeskrav?
- Personsäkerhetsglas?
- Ljudkrav?
- Brandkrav?
Vad skall man tänka på när man byter ett fönster?
Hur gör man när man ska byta ett fönster? Vilka verktyg behöver man och vad ska man tänka på? Vår bygginspiratör Micke berättar nedan om hur han gjort i sitt fönsterprojekt. Ibland kan det ju vara så att man har ett fönster som behöver bytas och ibland alla, vilket är ett något större projekt.
Viktigt oavsett är att man har en årlig rutin att se över kvaliteten på fönstren, så att man ser över behoven i år och kommande år. Så här kan ni göra när ni byter fönster:
Material ni behöver:
- Fönster
- Virke till foder och salningar
- Drev/Isolering
- Kilar
- Karmskruv
- Spik
- Färg, vi valde Beckers Trägrund Primex plus och Beckers Fönster och Snickeri Perfekt plus
Verktyg att ha till hands:
- Cirkelsåg, klyvsåg
- Kombiverktyg karmskruv eller universalnyckel karmskruv
- Ev. Skruvdragare
- Ev. Tigersåg
- Hammare
- Pensel
Det kan svara lite mycket att tänka på när man skall byta fönster men vi hos K-Bygg hjälper dig alltid hela vägen så vill du önskar. Allt ifrån beställning av fönster som fyller dina behov till matchning av hantverkare som du kan lita på för att få ett professionellt utfört arbete enligt dina önskemål!
Varmt välkommen in till oss på K-Bygg!
Gör så här:
Ta bort foder, utvändiga salningar och fönsterbleck, var försiktig så de inte spricker om du tänkt återanvända dem.
Spika fast en bräda över fönstret eller över ena hörnet så att fönstret inte kan ramla ut när det är löst.
Om gamla fönstren sitter med karmskruv så skruva ur dem, ofta är gamla fönster spikade eller skruvade med vanlig skruv och då tar man enklast ut dem genom att såga runt om med en Tigersåg.
Plocka bort brädan som hindrar att fönstret faller ut och lyft ut fönstret.
Se till att det är rent från smuts och skrapa bort ev. fogmassa från de invändiga salningarna.
Lägg distanser/kilar mot undre regeln i hålet för fönstret och lyft dit det nya fönstret, slå fast brädan som hindrar att fönstret ramlar ut.
Sätt kilar runt fönstret tills det sitter rakt och mitt i öppningen.
Skruva i karmskruvarna och ta sedan bort kilarna runt fönstret.
Dreva noggrant runt fönstret, en tumstock eller en kil brukar vara bra att trycka in drevet med.
Kapa och klyv nya salningar och foder om de gamla inte går att använda, måla dem gärna innan de sätts upp så spar ni tid, skruva fast fönsterblecket.
Foga insidan av fönstret mot invändiga salningar.
Ni hittar både fönster, verktyg och material hos oss på K-Bygg och vi delar gärna med oss av vår stora erfarenhet kring fönsterbyten och byggprojekt!
Bra produkter att ha när du byter fönster!
GRUNDFÄRG BECKERS PRIMEX PLUS TRÄGRUND VIT 1L
339 kr / ST
FÖNSTER & SNICKERI BECKERS PERFEKT PLUS UTEVIT 3L
799 kr / ST
Välkommen in i någon av våra butiker så hjälper vi dig!
Kampanjen pågår t.o.m 2023-10-16