Bygg ditt eget utekök helt utifrån dina egna mått och behov.

Material ni behöver:

  • Reglar 45x70 du kan välja mellan tryckimpregnerat eller vanligt virke beroende på hur du vill behandla bänken. På bilderna är allt tryckimpregnerat.
  • Trall 28x120
  • Trallskruv
  • Skruv 6x100 mm
  • Trälim ute
  • Valfritt material till bänkskiva - läs mer här >
  • Valfritt material att klä köket med (på bilderna är det klätt med 28x45 mm tryckimpregnerat)

Verktyg att ha till hands:

  • Såg, lämpligen en kap & gersåg
  • Skruvdragare

Gör så här:

Kapa till reglarna enlig skiss (kommer längre ner på sidan). Om du ska använda en lätt bänkskiva så klarar du dig utan ”strävorna” men ska man som på bilden ha en betongskiva så är de bra för extra stabilitet.

Börja med att skruva och limma ihop den övre ramen som bänkskivan ska vila på, vi skruvade alla delar snett inifrån för att inte skruvarna skulle synas. Kryssmät för att kontrollera att allt är rakt.

6

Skruva och limma sedan fast benen uppifrån och fortsätt med den nedre ramen för hyllan, kryssmät även benen så allt står rakt innan limmet torkar. Skruva fast trallen på hyllplanet och skruva sedan eventuellt fast strävorna som på bilderna.

8

Nu är du klar med en stabil stomme för ditt utekök, innan du börjar med bänkskivan så mät din grill som du önskar fälla ner och jacka eventuellt ut i den övre ramen så grillen ryms (behövs tex för en 57 cm grill).

7

Du behöver även klä den övre ramens ytor som är närmast grillen i något brandsäkert material som t.ex. Cemeberit Fibercementskiva

Olika material för bänkskiva. På bilderna har vi gjutit en bänkskiva, mer om hur du gör det kommer i ett separat inlägg. Annars kan du använda en fibercementskiva som du antingen behandlar med olja eller lack eller klär med t.ex. kakel, du kan också göra skivan i massivt trä, men tänk på brandrisken runt grillen, du måste då ha en distans mellan grill och skiva och helst något brandskyddande material mellan.

1

Klä till sist ditt utekök så du får det utseende du önskar, återigen tänk på brandrisken och se till att det finns god ventilation runt grillen.

2

3

Har du redan byggt altan och letar nya byggprojekt för sommaren? Då måste vi bara tipsa om det här snygga uteköket som vår inspirationsbyggare Micke har tagit fram ritningar till. Det kommer med plats för grillen i en gjuten skiva (se separata beskrivning). Med detta kök får ni utrymme runt grillen och kan kunna laga mer mat ute.

På bilderna valde vi att bygga vidare på vårt kök till en L-form och gjöt även en ho, du kan givetvis lika gärna fälla in en färdig ho. Vi på K-Bygg hjälper dig så klart med material, verktyg och maskinerna. Ha en härlig byggdag!

När det kommet till att bygga och det föreligger brandrisk, är det viktigt med brandskyddande material samt materialval. Ni bör även se över placering av uteköket så att det inte utgör någon risk för övriga byggnationer/ omgivning. K-Bygg tar ej ansvar för färdig konstruktion.

10

4

9

Tveka inte att höra av dig till oss på K-Bygg om du behöver material, verktyg eller vill få hjälp med dina byggprojekt!