K-Rauta-hero-banner
Inspiration

Skapa en bänkskiva till ditt nya utekök

Behöver du en bänkskiva till uteköket? Varför inte gjuta den själv? Det är lite pyssel, men vår bygginspiratör Micke Northman har hjälpt oss med en beskrivning och tips på hur ni kan gå till väga.

Tänk på att det finns några val att göra beroende på vilket utseende du vill ha. Ska den vara lite grov och som i det här fallet vara i ett utekök, eller vill du ha den så slät och fin i ytan som möjligt, eller kanske vill du slipa fram balasten, dvs stenarna i skivan?

Material ni behöver:

 • Reglar, du kan köra på den dimension du har till hands, dessa ska vara sidorna av formen.
 • Formplywood.
 • Betong (finbetong om inte du behöver den allra sista finishen, Expanderbetong, typ Weber EXM 702, om du önskar en än bättre yta) se förpackning för att beräkna mängd.
 • Armeringsnät 5150.
 • Najtråd.
 • Skruv.
 • Ev. Cellplast EPS, ifall du vill göra urtag i skivan.
 • Silikon.
 • Matolja/formolja.
 • Plast att täcka skivan med.
 • Sättlim.

Verktyg att ha till hands:

 • Såg, lämpligen en kap/gersåg.
 • Skruvdragare.
 • Hammare.
 • Måttband.
 • Vinkelslip/metallsåg/bultsax.
 • Betongblandare.
 • Avbitartång.
 • Murslev.
 • Slippapper kornstorlek 80+240, ev oscilerande slipmaskin.
 • Fogspruta (silikon).
 • Ev, betongvibrator.

Gör så här:

Formen måste placeras på en plan yta, betong är tungt och finns ojämnheter så kommer det lätt att bli en ojämn yta, Micke gjöt den senaste skivan på en släpvagn, lät att få i våg och stabil. Tänk på att betong avslöjar mycket mer av ev. repor, skruvskallar etc än man kan tro, så ju slätare form desto bättre. Vid hörn samt vid längder över 2,5 m bör bänkskivor skarvas, detta för att undvika spänningar och sprickor.

Tjockleken på skivan bör vara minst 35 mm, helst 45 mm. Det är svårt att gjuta en tunnare skiva, risken att skivan bryts vid hantering är stor.

Kapa till reglar i de mått du önskar på din bänkskiva, skruva ihop reglarna till önskad form och skruva fast dem i formplywooden, skruva uppifrån så du kan lossa dem när väl skivan är gjuten, vill du ha riktigt fina sidor så såga till remsor av formplywooden och limma fast dem mot reglarna, tänk då på att göra formen lika mycket större som tjockleken på plywooden. Formen bör vara lika hög som önskad tjocklek på skivan.

4

Sätt silikon i alla kanter av formen, se till att få silikonet slätt då spar du tid på slipningen.

8

Ska du ha urtag i skivan så såga till bitar i rätt storlek av frigoliten och placera dem i formen, fäst dem med silikon, men lägg också något som tynger ner dem så de inte flyter upp av betongen.

2

Lägg 2–3 st. reglar över formen och häng upp armeringen med ståltråd/najtråd i dessa så att den hamnar minst 20 mm från formens sidor och i mitten av bänkskivan. Lyft bort armeringsnätet och rengör formen från eventuella smuts och låt torka. Stryk på ett tunt lager olja i hela formen och torka rent så att ingen olja flyter någonstans. Sätt tillbaka armeringsjärnen och finjustera placeringen. Använd ett vattenpass och säkerställ att formen ligger rakt.

3

Blanda betongen enligt anvisningarna på förpackningen och fördela betongen jämnt i formen. Fyll först upp halvvägs och knacka hårt flera gånger med hammaren på formens kanter så att eventuella luftbubblor kommer upp till ytan. Fyll resten av formen och slå flera gången igen, har du tillgång till en betongvibrator så använd den istället. Se till att betongen med en rak bräda så att hela formen är jämnt fylld, knacka med hammaren en omgång till. Noggrannhet i detta läge belönas med ett jämnt och fint slutresultat, men var noga med att inte slå till eller flytta armeringen i formen.

5

2

Täck formen med plast och låt vila ett dygn. Lyft sedan på plasten och vattna rikligt. Lägg tillbaka plasten och upprepa samma behandling i ytterligare tre dygn. Demontera formen försiktigt efter minst fyra dygn då betongen härdat ordentligt. Ta bort cellplasten och lossa formens sidor, lyft sedan upp skivan, här kan ni behöva vara några personer, vänd den och lägg den på lämplig plats för att kunna slipa skivan.

9

Lägg försiktigt bänkskivan på plats. Använd skruvtvingar då du lyfter och flyttar skivan. Skydda den med en bräda på vardera sida. Det får inte bli någon belastning på de smala kanterna vid ursparingen för diskho eller liknande i samband med montering.

Slipning, här kan man göra på lite olika sätt, man kan våt slipa för hand, använd isf en slipkloss och börja med papper med kornstorlek 80, slipa med cirkulära rörelser och övergå sedan till 240. Du kan också använda en oscillerande slip men då får man slipa torrt.

1

Skulle det visa sig att du fått porer i skivan och vill få bort det mesta av dessa så ta lite torr betong och sila den så du får bort alla stenar och blanda med vatten till en lös massa. Se till att betongskivan är ren och fukta den lite, sedan häller du ut din betongmassa och drar i kors med en svamp över skivan, ungefär som när man fogar kakel, låt torka ordentligt och slipa sedan försiktigt av ytan.

Lägg försiktigt bänkskivan på plats, se till att inte lyfta så det blir brytningar där det är urtag, lägg gärna ett par reglar under och lyft i dem, när skivan väl är på plats, limma fast den med konstruktionslim.

10

Dags för sista steget, ytbehandlingen, här finns flera olika metoder, man kan använda såpa, lack eller vax. Micke behandlade med osmos hårdvaxolja som gav en fin yta!

6

Nu är det bara att njuta av er betongskiva och ert grymma hantverk! Kom förbi oss på K-Bygg så hjälper vi er med material och verktyg.

Material och mått måste anpassas till era behov och projekt. K-Bygg tar inte ansvar för färdig konstruktion och utförande.

Tveka inte att höra av dig till oss på K-Bygg om du behöver material, verktyg eller vill få hjälp med dina byggprojekt!