Altan

I arbetet att bygga en altan krävs ett bra grundarbete. Läs därför gärna guiden som vår bygginspiratör Micke Northman och vår leverantör av trallvirke, Talgö Möre Royal, satt samman hur du går till väga.

 

 

När man ska bygg sin altan kan grunden göras på flera olika sätt, mycket beroende på markförhållandena. Några olika alternativ som är att anlägga en grusbädd med markplattor, använda markskruv, gjuten plint eller att man gräver ner färdiga plintar. Vi valde i detta projekt det sista alternativet – vi grävde ner för färdiga plintar med ställbara balkskor.

Så här gjordes grunden:
1. Vi mätte ut hur stor altan ska bli och bestämde var bärlinan skulle gå. Vi vill varken ha plintarna eller bärlinan längst ut i kanterna för att underlätta byggandet sedan.
2. Efter att ha markerat vart plintarna ska vara, är det bara att börja gräva, i detta fall grävdes relativt stora hål för att få plats med en markplatta som minskar risken att plinten sjunker ner i marken med tiden.
3. När hålet sedan är tillräckligt djupt, ca 5-10 cm djupare än plinten, så fyllde vi upp med några cm grus för att få en plan yta att lägga markplattan på. Försök få ytan i våg, så plinten senare står rakt och placera plinten.
4. Kontrollera att plinten är placerad på rätt plats, står rakt och återfyll sedan runt plinten. Fyll upp cirka 10-15 cm i taget och packa ihop varje lager tills hålet är helt fyllt.

Gör sedan lika med de resterande plintarna, spänn gärna upp en lina så är det enklare att få alla plintarna i linje och se till att de hamnar i våg. Fäst sedan bärlinan i balkskorna och justera dem, så allt är helt i våg. Beroende på hur stor altan du bygger kan du behöva flera rader med plintar.

Materialet, tillbehören, verktyg och maskiner hittar du så klart hos oss på K-Bygg. Vi bollar gärna även era idéer och rätar ut eventuella frågetecken. Orkar ni eller har ni inte tid att bygga själva finns många bra och duktiga hantverkare och snickare som kan hjälpa er att förverkliga era byggprojekt.

En ny trall är fint och ännu finare blir den med extra fint trallvirke. Kolla gärna in Möre Royals fina virke – snyggt och fin kvalitet

Nästa del i altanbygget för vår bygginspiratör Micke är stommen, fris och ram.

När du ska bygga din stomme till din altan är det bra att redan innan ha planerat så mycket som möjligt hur du vill att trallen ska ligga. Man kan lägga sin trall på lite olika sätt, många lägger den löpande så att skarvarna kommer på olika ställen, men att lägga en fris, dvs en trallbräda som ligger tvärs för den övriga trallen och delar upp den i olika delar, har blivit alltmer populärt och även en snygg inramning runt om.

Här kommer lite tips på hur du reglar din stomme för fris och inramning. På de ritade bilderna har vi gjort fris och ram i grått för att få det lite tydligare. Fördelarna med ram och fris mot att lägga löpande är:

• Du kan optimera ditt virke för minimalt med spill
• Det går väldigt snabbt att lägga när du väl byggt din stomme
• Du minskar risken för att ändträet spricker eftersom du slipper skruva så nära änden
• Det blir mindre synligt om trallen torkar isär lite

Din trall kommer hålla bäst om du inte skruvar allra längst ut mot ändträet så när du ska regla upp för din inramning så sätt dubbla reglar längst ut med kortlingar i mellan, den yttersta regeln och kortlingarna för att fästa ”rambrädan” och den inre för att fästa trallen, se bilder nedan. Hur långa kortlingarna ska vara beror på flera saker, trallens bredd, om du ska klä in sidan och hur mycket utstick du vill ha på ramen. Vill man som på bilderna ha trall som inklädnad, ett utstick på ca 10 mm och använder 120 mm trall så är lämplig längd på kortlingarna ca 60 mm, då kan du skruva ca 5 cm från ändträet vilket gör att trallen sitter bra och det är lite risk för sprickor.

 

Frisen gör du på samma sätt, du lägger två reglar parallellt med kortlinga i mellan, använder du 120 mm trall så är lämplig längd på dina kortlingar 170 mm.

Det finns så klart massor av snygga varianter du kan göra med din ram och fris, du kan till exempel ha dubbel eller trippel ram och fris, du kan gera dem på olika sätt och du kan också lägga din fris diagonalt.

Grattis!
Nu har du skapat en riktigt fin uteplats. 
 

Vill du bygga fler spännande projekt med oss, håll utkik här på K-Bygg.se så uppdaterar vi med nya projekt allt efter som.