Byggbranschen är den sektor som påverkats hårdast av den pågående lågkonjunkturen. En studie från Kreditupplysningsföretaget UC visar att 16 000 bolag riskerar att gå i konkurs under 2024. Förhoppningen är att höjningen av ROT-avdraget påverkar byggbranschen positivt.
- Att ROT-avdraget höjs är en konsekvens av den lågkonjunktur vi är mitt inne i. Syftet är att kompetens ska stanna kvar i byggsektorn, det vill säga att de som jobbar med ROT har större möjlighet att fortsätta arbeta i rotsektorn, menar Monica Björk, VD på Byggmaterialhandlarna.
Nya ROT-avdraget - vad gäller 2024?
Från och med 1 juli år 2024 genomfördes en höjning av ROT-avdraget från 50 000 kronor till 75 000 kronor. Dessutom separerades RUT- och ROT-avdragen, vilket innebär att man får skattemässigt avdragbara tjänster för ROT på 75 000 kronor, och sedan lika mycket för RUT, vilket höjer taket till totalt 150 000 kronor.
ROT-bidraget kan utgöra max 30% av arbetskostnaden. Bidragsdelen har med andra ord inte påverkats.
När försvinner höjningen av ROT-avdraget för 2024?
Höjningen av ROT-avdraget trädde i kraft 1 juli 2024 och gäller fram till årsskiftet in i 2025.
Det innebär i praktiken att fler konsumenter kan göra större renoveringar fram till 2025, och du kan rekommendera dem att utnyttja avdraget i tid.
- Med högre ROT kan man göra större renoveringar som att energieffektivisera sitt hus eller byta tak och fönster. Förhoppningen är att de i byggbranschen som förlorat jobb på grund av minskat bostadsbyggande har kunnat börja jobba inom rotsektorn, säger Monica som även varit med och drivit frågan.
Höjningen var en positiv signal
Höjningen av ROT-avdraget är bra för branschen och sänder en positiv signal från regeringen, menar Monica. Samtidigt hade en större ökning hjälpt betydligt mycket mer.
- Om bidragen hade återställts till 50% hade det påverkat sysselsättningen rejält i branschen. Men höjningen av bidraget visar att regeringen är angelägen om att jobb och kompetens finns kvar. Nu fortsätter arbetet mot en stabil lösning som påverkar oss mer än till slutet av 2024.
Så fixar du RUT till dina kunder
1. Kom överens med kunden
Se till att ni är överens om vad för typ av husarbete som ska utföras. Är det ROT-arbete? Kolla upp att kunden äger bostaden och be om adress, personnummer, och fastighetsbeteckning (och för en bostadsrätt – även föreningens eller bolagets organisationsnummer).
2. Kolla om kunden har nått avdragsgränsen
Fråga om kunden har köpt några andra ROT- eller RUT-tjänster tidigare i år. Be dem kolla med Skatteverket hur mycket av avdraget de redan använt, så att ni är säkra på att det finns utrymme kvar.
3. Utför jobbet
Gör arbetet enligt överenskommelsen.
4. Fakturera kunden – men med ROT-avdraget redan draget
Skicka fakturan till kunden med 30 % avdrag på arbetskostnaden (inklusive moms). Om kunden närmar sig taket på 75 000 kronor för skattereduktion, justerar du avdraget på fakturan – eller tar bort det helt om de redan nått maxbeloppet. Glöm inte att ange kundens personnummer på fakturan.
5. Få betalt av kunden
Kunden betalar sin del av fakturan.
6. Begär ut resterande belopp från Skatteverket
Nu är det dags att få tillbaka resterande belopp från Skatteverket. Normalt tar det runt tio dagar innan du får pengarna, och Skatteverket skickar ett beslut när de har bekräftat utbetalningen. Om något krånglar och de inte kan betala ut, får du ett beslut om det – och det kan överklagas.
7. Ansök i Skatteverkets e-tjänst
Logga in på Skatteverkets e-tjänst för ROT- och RUT-avdrag. Här lämnar du uppgifter om arbetet och summerar allt korrekt. E-tjänsten hjälper till att dubbelkolla uppgifterna så att ansökan blir rätt från början.
Du behöver ange:
- Antalet arbetade timmar
- Materialkostnader
- Övriga kostnader för annat än hushållsarbete och material
- Vilken typ av arbete som utförts
Klart! När allt är inlämnat och godkänt, betalas resterande summa ut till ditt företag – och kunden har fått sitt avdrag smidigt och enkelt.
Detta bör du veta om ROT:
Vad är skillnaden mellan ROT och RUT?
ROT-avdraget är en förkortning av Reparation, Ombyggnad och Tillbyggnad, det vill säga de tjänster som man kan använda avdraget till. RUT står för Rengöring, Underhåll och Tvätt, men omfattas idag av fler tjänster än så. Både RUT och ROT tillåter skatteavdrag som kunder får för tjänster i eller nära anslutning till sitt hem.
Hur mycket blir ROT-avdraget 2024?
ROT-avdraget höjdes med 25 000 kronor från och med 1 juli 2024 - Från 50 000 kronor till 75 000 kronor.
ROT-avdraget - vad gäller 2025?
Byggarbeten som sker tidigt under 2025 kan i vissa fall utnyttja den tillfälliga höjningen av ROT-avdraget för 2024. Men då måste betalningen ha skett i förskott, under 2024. Eftersom det är datumet för betalning som avgör vilket beskattningsår ROT-avdraget utförs. Dessutom måste både arbetet och ansökan till Skatteverket vara färdigt senast den 31 januari 2025, för att avdraget ska godkännas.
Samma regel gäller om arbetet utförs 2024, men betalas först under 2025. Då tillhör avdraget beskattningsåret 2025, och kommer alltså inte innefatta sänkningen av avdraget.
När gäller inte ROT-avdraget?
ROT-avdrag gäller inte när en helt ny bostad ska byggas. Det gäller inte personer som är under 18 år, och täcker inte personer som betalar större delen av sin skatt utomlands. Den som ansöker om ROT-avdrag ska betala skatt i Sverige för 90% av sin inkomst. Ansvaret för att det blir rätt ligger på dig och kunden.
Du kan se vilka arbeten som har rätt till ROT-avdrag på Skatteverkets hemsida.
Vem ansöker om ROT-avdrag?
Du som företagare ansöker om rotavdraget åt kunden när arbetet är klart och har betalats.
Vill du ha fler expertråd? Här finner du tips av proffs, för proffs.