För att din altan ska få lång livslängd och bra hållbarhet är det viktigt att du har en ordentlig grund. I den här artikeln listar vi de olika grundtyperna för trädäck och ger dig tips och råd hur du ska gå tillväga.
En uteplats är varje husägares måste i trädgården. En plats där kan du fika under soliga vårdagar, äta frukost med familjen eller bara lapa sol en varm sommardag.
Många väljer att bygga en uteplats i form av en altan - eller trädäck som det också kallas för. En fördel är att det är relativt billigt att bygga en altan och passar en rad olika markförhållanden. Till att börja med är det viktigt att se över om du behöver eventuellt bygglov – läs om bygglov här.
När du börjar planera för placeringen och utseendet av din altan är det viktigt att tänka på proportionerna i förhållande till huset. En altan ska vara som en förlängning av huset.
Altangrund: Alternativen är många - vad passar din tomt?
Ett trädäck består av en grund, ett ramverk som utgörs av bärande reglar och en trall som är själva däcket som du går på. Valet av grund bygger i sin tur delvis på vilka markförhållanden som råder. En bra packad mark är såklart det bästa. Har du dränerat kring huset nyligen kan det vara bra att låta marken sätta sig ett år eller två innan du gräver ner betongplintar.
Har du berg där altanen ska stå kan du borra och gjuta fast stolpskor direkt i berget. Det är dock viktigt att du får altanen i våg, och om det inte räcker med justerbara stolpskor (om justeringsmånen är för liten) är egengjutna plintar med stolpskor ett passande alternativ.
Har du däremot jord som underlag där altanen ska stå har du ett betydligt större utbud av grundalternativ. Tänk också på att en altan i anslutning till huset kan fästas direkt i huset i ena änden, och därmed blir huset en stödjepunkt och en del av grunden.
De typer av grund som man brukar välja mellan är:
Det som är allra vanligast är att bygga en altan på betongplintar. Det är ett alternativ som passar oavsett vilken typ av mark man ska bygga på. Man kan antingen gjuta själv eller köpa färdiga. Det viktiga med betongplintar är att plinten måste nå ett fast underlag. Har du en jord som består av grus och sten behöver du ett djup på 50-70 cm, de allra flesta färdiga plintarna har det måttet. Om du har ett löst och mullrikt underlag behöver du sätta plintarna djupare och då kan det vara bra att gjuta egna. Viktigt är att plintarna står stadigt, och gärna når frostfritt djup. När du placerar ut plintarna bör det inte vara mer än 2 meter mellan dem. Också viktigt här att de står i raka linjer.
De två vanligaste plintarna
Gjuta plintar - Grundpelare av betong som håller ramverket på plats med hjälp av fastgjutna stolpskor. Du bygger dem själv genom att gräva en grop, placera ett gjutrör i gropen och fylla upp med cement blandad med vatten. Placera en stolpsko i som matchar måtten på dina reglar och låt betongen brinna (torka) enligt tillverkarens anvisningar.
Färdiga plintar - Grundpelare finns som sagt också som färdiga plintar med fastgjuten stolpsko på. Dessa gräver du helt sonika ned. De lämpar sig inte när altanen ska stå på berg, eller under väldigt steniga markförhållanden där du har stora stenar i marken som du inte klarar av att flytta. Se vårt utbud av plintar här.
När plintarna är på plats behöver du noggrant väga av dem. Använd dig av ett långt vattenpass, lägg sedan ut bärlinor och väg av igen. För att undvika att fukt trycker in i bärlinorna så sätt en bit syllpapp mellan plinten och bärlinan. Samma sak om du bygger direkt mot markplattor eller berg.
Om det är jord och växtlighet där du tänkt placera altanen är det också viktigt att du lägger ut markduk. Det förhindrar att fukt tränger upp från marken och att du får växter som växer upp genom altanen. Ovanpå markduken kan du lägga grus eller stora stenar som gör att den håller sig på plats och förhindrar att solstrålarna letar sig ner till växtligheten. Detta gäller också om du väljer någon av altangrunderna nedan också.
Två andra altangrunder man kan välja att arbeta med är:
Plattor eller murblock - Om du har jämna markförhållanden och marken har satt sig ordentligt kan du lägga altanens ramverk direkt på plattor eller murblock - således utan stolpskor. Det här alternativet passar om du ska bygga en låg och relativt stor altan.
Markskruvar - Stora jordankare som du skruvar ned i marken. De har en U-formad sko på toppen som håller ramverket på plats. Lämpar sig inte där markförhållandena är nyschaktad jord eller berg.
Checklista: Så sätter du grunden
Gräv bort buskar och annan växtlighet som kan tänkas försöka tränga upp under altanen.
Mät ut var stödjepunkterna (exempelvis plintar) ska placeras utifrån ramverkets placering. För detta kan du använda laser, snörslå eller måttband. Det är viktigt att varje stödjepunkt hamnar i våg.
Få stödjepunkterna på plats enligt tillverkarens gällande anvisningar (om det finns sådana), med utgångspunkt i för grundtypen gällande förfarande. Exempelvis genom att gräva gropar för plintar, placera gjutrör i dessa, fyll upp med färdigblandad cement, placera stolpskor i och låta det brinna.
Lägg ut markduk och placera grus eller stora stenar på denna som täcker marken.
Bygg ihop ramverket på grunden.
Materialval och materialåtgång: Hur ska du tänka?
En altan utsätts med tiden för stora påfrestningar, temperaturskillnader, fukt och belastning. Var därför noggrann med att välja material som är av godkänd kvalitet och anpassad för utomhusklimat. Står altanen nära marken är det viktigt att den ventileras. Oavsett om du bygger i tryckimpregnerat material eller inte så ruttnar allt trä till slut om det inte får chansen att torka mellan varven. Mot marken är det bra att använda sig av tryckimpregnerat kärnvirke.
Hur räknar jag ut hur byggmaterialet?
Lättast är att rita upp och mäta utefter dessa mått:
Träram/skruvregel runt om altanen – Läng + bredd på din altan
Bärlinor – Max 2 meter mellan varje bärlina.
Åsar (som trallen monteras på) – Max cc-avstånd på åsarna bör vara 60cm (CC-avstånd=center till center mått) ta hela bredden på altanen och dela med 60cm.
Markduk – täcka under hela altanen.
Grus/stora stenar – att lägga på markduken
Du behöver även om du ska bygga på betongplintar:
Betongplintar – Max 2 meter mellan varje plint.
Stolpskor – 1 stolpsko till varje plint
Viktigt att tänka på vid altanbygge, snickaren Oskar Boström tipsar:
Använd bra skruv, och säkra med spik. En altan utsätts för mycket rörelse och spik går inte av på samma sätt som en skruv i värsta fall kan göra.
Ska altanen monteras mot husväggen så MÅSTE en plåt sättas mellan vägg och trall så att inte fukt tränger sig in i väggen. Alternativt att du monterar bärlinan mot fasaden med distanser så att vattnet kan rinna ner.
Tryckimpregnerat virke krymper mycket. De fina fogarna och geringarna du gör kommer garanterat att gå isär.
Lycka till med ditt projekt! När du bestämt strategi för din grund är det dags att välja rätt trall, vilket du kan läsa mer om i artikeln: Bygga altan: Välj rätt trall.
Vi hjälper dig gärna!
Vill du få mer vägledning från experter? Kom in till din närmaste K-Bygg och prata med oss. Vi dig med både stora och små byggprojekt.