K-Rauta-hero-banner
Inspiration

Guide: Taktyper och takbeläggning

Olika typer av tak kräver olika arbetssätt. Här är guiden som vägleder dig så att er beläggning blir rätt och tätt utfört – oavsett om det är till ett husbygge eller förråd.

Att lägga tak är ett hantverk. Material, lutning och takkonstruktionen är bara några faktorer som påverkar arbetet. Här går vi igenom några av de vanligaste taktyperna i Sverige, och hur du belägger bäst.

Vilken beläggning passar vilken taktyp?

Plåttak

Plåttak, eller metalltak, är ett prisvärt alternativ som väger lite. Det innebär att taket inte utsätter takkonstruktionen för tung belastning och därför passar plåttak nästan alla taktyper. För att skydda mot fuktskador ska du placera underlagspapp under yttertaket. För plåttak kan du använda samma underlagspapp som du använder för exempelvis tegelpannor. Många underlagspapp är utformade för tak som har en lutning över 14 grader, men det finns de som klarar av mindre lutning.
Du kan ha takplåten direkt på underlagspappen, du behöver inte sätta läkt mellan. Men se till att underlagspappen är ordentligt fäst. Plåttak är enkelt att underhålla och att göra rent, och är därför en favorit för många hushåll.

Tak4 1500x800

Tegeltak

Tegelpannor är ett klassiskt val gjort av naturmaterial. Det håller dessutom länge, ett tak kan ha samma pannor upp till 100 år om de vårdas på rätt sätt.

Tegelpannor är tyngre än plåt- och papptak och behöver därför en stark takkonstruktion. Ofalsade tegelpannor väger ungefär lika mycket som betongpannor, falsade tegelpannor är lite tyngre.

Vid takbeläggning bör du se till att underlaget är stabilt och jämnt. Att du har ett tätskikt som förhindrar vatteninträngning.

Tak3 1500x800

Betongtak

Betongpannor är betydligt billigare än tegelpannor, men ger huset nästan samma karaktär. De är lättare att lägga än tegeltak, då de har en jämnare yta och pannorna kommer i en större storlek.

Tänk på att taklutningen måste vara minst 14 grader för betongpannor, och att de är tunga, så de passar inte alla takkonstruktioner. Underlaget måste vara jämnt, stabilt och ordentligt förberett för att kunna hantera vikten.

Använd ett tillräckligt tätt tätskikt för att förhindra vatteninträngning under betongplattorna, som exempelvis underlagspapp. Betongtak absorberar mindre vatten än tegel, vilket innebär att de tål mer kyla och fryser inte sönder lika lätt.

Kanalplast

Kanalplasttak

Kanalplast är det perfekta valet för uterummet, altanen, carporten eller växthuset om man inte vill använda glas. Den är gjord av polykarbonat och konstruerad av flera profilerade skivor som har luft mellan sig, vilket skapar god isolering och stoppar kondens från att droppa på skivornas undersida.

Kanalplast är slitstarkt och med sin isoleringsförmåga kan man utnyttja utrymmet tidigt på våren och sent på hösten. Det är enkelt att montera och man kan använda materialet både som tak och till vägg.

Beroende på kundens behov finns kanalplast i olika tjocklekar, färg och transparens.
Detta är en bra vägledning inför val av tjocklek:

  • 10 mm för tak till oisolerade uterum
  • 16 mm för tak till det uterum som värms upp då och då.
  • 32 mm för tak till uterum som ska användas från tidig vår till sen höst.
  • 40-50 mm är bra för vinterbonade uterum som används året runt.

Ju tjockare kanalplast, desto högre är priset.

Ytpapp

Ytpapp, även kallat papptak, är en taktäckning som gör ditt tak extra skyddat mot snö och regn. Det täcker yttertaket så och underliggande konstruktioner från väder och vind. Det kan användas vid låg taklutning.

Du kan enkelt montera det på underlagspapp. Det har dessutom självklistrande kanter som ger ett tätt resultat.

Nyhet - underlagsduk från PROF

Har du bekantat dig med nyheterna från vårt eget varumärke PROF? Det är tre underlagsdukar för tak, där samtliga är godkända av oberoende tredje part såväl som i Byggvarubedömningen och Sunda Hus.

Ta kontakt med en säljare i ditt närmaste varuhus för att få reda på mer.

Underlagspapp

Egenskaper underlagspapp

Sveriges vanligaste taktyper

Sadeltak

Sadeltak är ett tak där två obrutna takfall sitter ihop i taknocken och sluttar åt varsitt håll. En vinkel på 45 grader är vanligt, men minst 15 grader rekommenderas för bra vattenrinning.

Klassiska takpannor rekommenderas för sadeltak. För att hålla isoleringen torr och fri från fukt och mögel bör du använda ett högkvalitativt underlagspapp.

TIPS: Vilken infästning du behöver för vilket tak? Använd testet Infästningsväljaren från Benders för korrekt vägledning.

Pulpettak

Till skillnad från ett sadeltak har ett pulpettak endast ett takfall. Det är en design som är populär för både äldre och moderna funkishus. Det används även ofta för tilläggsbyggnader, garagelängor och industribyggnader.

Taklutningen byggs genom att jämnhöga balkar läggs på olika vägghöjder, eller med pulpettbalkar. Den vanligaste takbeklädnaden är ytpapp och plåt eftersom taklutningen är så låg. Det gör det till ett prisvärt alternativ. Dessutom är det lätta material som inte kräver en lika stark takkonstruktion som konstruktioner för tegel- eller betongtak. Men tänk på att takkonstruktionen kan behöva förstärkas om det är ett stort tak.

När det kommer till underhåll så innebär den svaga lutningen att snö inte lika lätt faller av från taket. Beroende på tomt, kan även löv och grenar fastna på taket, så det kan behöva rengöras oftare.

Valmat tak

Ett valmat tak har en konstruktion med välvt tak och fyra takfall. Den är dyrare än exempelvis sadeltak med tanke på att takkonstruktionen måste anpassas efter fyra takfall.

Taket skyddar väl mot hårt nordiskt klimat, eftersom ytan på taket blir mindre. En annan fördel är att konstruktionen kan få smala hus att upplevas som större.

Då valmattak liknar sadeltak går det att använda alla typer av takbeklädnader.

Mansardtak

Mansardtak kallas även brutet sadeltak, eftersom det är ett sadelak som bryts av och sluttar neråt, ungefär två tredjedelar från takåsen. Längs husets långsidor finns två takfall, och vid det avslutade takfallet finns en brantare lutning. Det ger ett exklusivt utseende på huset och ger en ordentlig takhöjd inomhus.

Den branta lutningen har även en fördel under vintern, då det skyddar mot snö som rasar ner av sig självt.

Mansardtak har en mer komplicerad takkonstruktion än sadeltak, och är därför också mer kostsamt att bygga. Men det går att använda tegel, betong eller plåt. Dock påverkar lutningen vilken takbeklädnad som passar huset bäst.

Regnvattensystem– Få det tätt och torrt

Takets värsta fiende är fukt. Skydda taket från frost och mögel med rätt isolering och dränering. Varma yttertak ska avvattnas med invändiga avlopp och kalla yttertak med utvändiga avlopp. Läs mer om detta på Moniers hemsida.

Sortimentet för takavvattning hittar du här.

Taksakerhet takavrining

Tänk på taksäkerheten

För att förhindra fall och olyckor finns byggregler från Boverket som ska följas. Här kan du se vilken takutrustning som krävs, samt vilka anordningar som behöver vara på plats för att det ska vara säkert att ta sig upp på taket och förflytta sig där.

Personen som äger byggnaden är ansvarig för att takskyddsanordningar finns och underhålls. Vid takomläggning eller annan ändring av taket måste även takskyddet anpassas. Läs mer om det via Länsstyrelsen.

Gäller ROT-avdraget?

ROT-avdraget gäller för takbyte, men inte när en helt ny fastighet ska byggas. Läs mer om ROT och vad som gäller år 2024 här.

Vad behöver du till takbeläggningen? Hitta rätt material och verktyg här.