GENERELLT OM CELLPLAST
Cellplast består till 98 procent av innesluten luft vilket ger låg vikt, överlägsen isolering och enkel hantering. Cellplast består av polystyren (PS) som expanderats till expanderad polystyren (EPS) eller extruderats till extruderad polystyren (XPS). Många brukar förknippa cellplast med de vita spröda kuddarna som används som emballage för att skydda bland annat elektronikprodukter och dylikt. Rent generellt så kan man förklara cellplast som ett sprött material, oftast vitt och som bland annat används till att isolera och just förpacka olika produkter.
Cellplast kan också förknippas med ett vitt, sprött material som går lätt att smula sönder, inte minst om man gnider två skivor mot varandra. Det har även en rad andra karaktäristiska egenskaper som att det isolerar relativt bra och det finns även exempel på cellplast som tål väldigt högt tryck och därmed lämpar sig för isolering av grunder etc.
S100-BETECKNING
De flesta skivor tillverkade av cellplast har ett produktnamn och S100-beteckning, vilket är en slags klassificering av tryckhållfastheten hos skivan. Exempelvis innebär värdet 100 att skivan klarar ett maximalt tryck på 100 kPa vid korttidsbelastning. Även om produkten har ett siffervärde i namnet bör man alltid kolla med återförsäljaren vad skivan har för specifika egenskaper. Det är dock branschstandard att namnge skivor med siffervärde och används av de flesta tillverkare. Här nedan följer en förklaring av olika klassificeringar hos cellplastskivor och olika termer som kan vara bra att ha koll på.
EPS-CELLPLAST
Det här är en förkortning av expanderad polystyren som är känd för sin goda isoleringsförmåga. Den här typen av skiva består till 98% av innesluten luft (kan variera mellan olika tillverkare) och resterande 2% av polystyren vilket kommer från att små kulor smälts samman under tryck och värme. Processen ger materialet en mycket god isoleringsförmåga. Andra fördelar med den här frigoliten är att den har hög fukttålighet vilket gör att den lämpar sig bra för att skydda mot vind, kyla, fukt och även mögel.
XPS-CELLPLAST
Extruderad cellplast eller XPS som den förkortas har högre hållfasthet än en EPS skiva och lämpar sig därför bättre till konstruktioner som har högre krav på just tryckhåll-fastheten. Med andra ord är den här typen av skiva att föredra till de delar som kommer punktbelastas i exempelvis grunden eller öppna spisar. Skivan är jämnare än föregående typ och går ofta att slipa med sandpapper (vilket inte går med vanlig EPS cellplast då den är för spröd och därmed faller sönder). Andra tillämpningsområden där XPS används är om man har ökade krav på att tåla fukt.
Välkommen in till någon av våra butiker. Vi hjälper dig välja rätt cellplastmaterial!
VÄRMEKONDUKTIVITET
Om man ska isolera är man oftast intresserad av materialets värmekonduktivitet vilket även kallas lambdavärdet (λ). Värdet talar om hur bra materialet är på att leda värme. När man vill isolera är man ute efter ett så lågt värde som möjligt, men vilket värde man behöver ha för att isolera varierar. Ska man isolera ytterväggar föreslår till exempel boverket ett värde på högst 37. Värdet kan exempelvis vara högre om man tänkt använda skivorna på garageväggar. Exempel på andra materials värmeledningsförmåga är till exempel silver som har 398 (W·m-1·K-1) eller glas som har 1. Man bör alltid rådfråga med sin bygghandel eller återförsäljare vilken skiva man bör använda.
VAD ÄR SKILLNADEN PÅ FRIGOLIT OCH CELLPLAST?
När man pratar om frigolit så är det egentligen cellplast man menar. Namnet kommer från en tillverkare som innan det började säljas använde varumärket frigolit för sin expanderade polystyren cellplast. Det var ofta via den produkten som folk kom i kontakt med cellplast och därav har frigolit blivit en allmän benämning. Inom svensk bygghandel används nästan uteslutande cellplast som benämning på den här typen av produkter. Då är det främst skivor man använder till exempelvis isolering, gjutning osv.