K-Rauta-hero-banner
Inspiration

Vi har golvet för dina behov och önskemål!

Tarkett spash

Tarkett Soundlogic - Det tysta laminatgolvet!

Ett golv betyder mycket för upplevelsen av ett rum. Välj ett golv som passar både din smak, inredning och livsstil. Rätt golv lyfter helhetsintrycket. Vi har ett brett sortiment av trägolv, laminat- och vinylgolv från välkända varumärken som står för hög kvalité. Besök din närmsta K-Bygg butik så hjälper vi dig med valet av rätt golv för dig.

Just nu har vi kampanj på laminatgolv Tarkett Soundlogic som är ett tystare laminatgolv. Inget extra underlagsmaterial behövs och därför går det snabbare att lägga och blir mer kostnadseffektivt. Golvet är slitstarkt, tåligt och lättstädat.

GOLV FÖR ALLA RUM

Vi har golv för hemmets alla rum, skrymslen och vrår. Med ett stort urval av olika material och utföranden finns det något som passar alla smaker. Kolla runt här på olika typer av golv och välkommen in i våra butiker för mer inspiration, tips och råd.

Att välja ett nytt golv och förnya ett rum är jättespännande och det är viktigt att det blir rätt. Men med så många material, mönster och ytbehandlingar kan det lätt kännas lite övermäktigt. Utseendet och vilken känsla rummet ska förmedla är en sak, men det måste även tänkas på funktion, hållbarhet och kanske hur lättstädat det är. Valen är som sagt många. Här kommer några tips på vägen.

VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ NÄR DU VÄLJER GOLV

Det vanligaste sättet att välja golv är efter utseende, men det är lika viktigt att se till golvets funktion och egenskaper. Möbler, väggfärg och gardiner byter du då och då, men ett golv ska helst ligga en längre tid. Du bör alltså tänka på vilket rum golvet ska ligga i och välja ett golv som uppfyller hållbarhetskraven du önskar.

Vad behöver man tänka på vid golvläggning?

Åt vilket håll ska jag lägga golvet?

För att få golvet att harmonisera med rummet på bästa sätt spelar riktningen du lägger golvet en viktig roll. Det finns ett par grundregler som kan vara bra att veta om, även om man kan välja att bortse ifrån dem. För det är du som vet hur du vill ha det, och med våra golv har man många möjligheter.

I ljusets riktning

När du lägger ett golv är grundregeln att lägga det i samma riktning som rummets huvudsakliga ljuskälla. Ibland finns det flera fönster och dörrar, välj då den riktning som är enklast att lägga i.

Lägg med längd

Lägger du golvet i vertikal riktning ökar känslan av djup, vilket i många fall är något man vill eftersträva.

Riktning i smala rum

Här får man det bästa resultatet när du lägger golvet i horisontell riktning. Det innebär att känslan av inramning minskar och rummet får ett luftigare utseende. (I riktigt små rum vinner på att ha ett diagonalt lagt golv.)

Tarkett iD Click Ultimate 55 English Oak Natural 260022018 002 TK 04359

GENERELLA GOLVTIPS FÖR OLIKA RUM?

Det kan man faktiskt säga att det finns. Att ett våtrum kräver en viss typ av golv känns som en självklarhet, här krävs det ett vattentätt system, antingen i form av våtrumsgolv eller klinker. Men tänk vad du vill uppfylla i övriga rum. Hallen med blöta och grusiga skosulor och köket med mycket trafik är rum som kräver en slitstark yta. Även barnrummet utsätts för hårt slitage, men där vill man kanske också att golvet samtidigt ska vara mjukt och behagligt att sitta och krypa på. I ett sovrum kan det vara idé att välja ett golv som ger lugn och värme.

MÖRKT ELLER LJUST GOLV?

När det gäller färg är det viktigt att tänka på rummets övriga färgsättning samt ljusinsläppet. Ett mörkt golv absorberar mycket ljus och påverkar känslan av hur stort rummet är. Samtidigt ger ett mörkt golv en hemtrevlig och ombonad känsla. Önskar du en ökad känsla av rymd, är ett ljust golv ett bättre val, eftersom ljuset reflekteras mot golvet. Ska du lägga parkett är det bra att veta att även mönstret påverkar rummets karaktär och ett generellt tips är att välja 1- eller 2-stav till större rum och 3-stav till lite mindre rum. Sen får man ju inte glömma att man genom inredning kan påverka rummet som helhet. En ljus matta eller ljusa möbler i kombination med ett mörkt golv, blir oftast väldigt effektfullt. Och en blandning av olika material är spännande och kan skapa kontraster som framhäver skönheten hos de olika materialen.

TRÄGOLV

Trägolv är en favorit för många. Inte minst för att de är mjuka och varma att gå på samt ger en ombonad och genuin känsla.

Eftersom trä är ett levande material är varje trägolv unikt och inte exakt likt något annat. En del träslag mörknar med åren andra ljusnar, det som är säkert är att ett trägolv blir vackrare med åren. Trägolven har länge funnits i valen oljat eller lackat lackat, nu finns det olika glans på lacken, du kan också få mjukt laserade, läckert borstade eller fasade plankor för det lilla extra. Golven kan täckmålas eller bara behandlas med såpa, allt är beroende på vilken känsla du vill komma åt.

Här hittar du några av våra populära trägolv i ek.

STORSJÖN EK PLANKA

Exklusiv planka i lite bredare rustikt utförande med en vacker variation av ådring och kvist. 13 mm. Golvet är mattlackat och omslipningsbart. Proteco lack gör golvet reptåligt och slitstarkt. 2-lock systemet gör golvet lätt att lägga. Optimerad för att tåla det nordiska klimatet.

SHADE EK 3-STAV VIT

Kollektionen Shade från Tarkett har försärkt träslagens naturliga färgvariationer med lasyrer i olika toner. Shade Ek 3-stav har här en vit lasyr, är 13 mm tjockt med 2-lock låssystem för enkel och limfri läggning. Behandlat med Proteco Natura lack.

ATT TÄNKA PÅ NÄR DU VÄLJER TRÄGOLV

Trä är ett levande material och beter sig därefter. Så det finns saker att tänka på när det gäller att lägga ett trägolv hemma.

RÄTT GOLV PÅ RÄTT STÄLLE

Det är inte bara var i huset golvet ska ligga som du måste tänka på, utan även var själva huset ligger. Trä är ett hygroskopiskt material, det vill säga att det kan ta upp vatten, därmed påverkas materialet av luftfuktig­heten och rör sig efter årstiderna. I de norra delarna av vårt land är vintern tuff med låg luftfuktighet men även i södra Sverige utsätts ett trägolv för stora påfrestningar. Det är därför viktigt att välja ett trägolv som är anpassat för vårt nordiska klimat. Framför allt är det viktigt att tänka på material i fritidshus som kanske står ouppvärmda under en längre tid och sedan snabbt värms upp över en helg. Temperatur och luftfuktighet är även viktigt att tänka på om du lägger golv i källare och i våtutrymmen.

UNDERLAGET ÄR AVGÖRANDE

Om ett golv knarrar är den vanligaste orsaken att underlaget är ojämnt. Trägolv ställer högre krav på planhet än andra golv men går utmärkt att lägga över ett gammalt golv, bara det är jämnt. Ett golv blir inte bättre än vad underlaget medger. Därför är det viktigt att spackla upp svackor om underlaget är ojämnt för att golvet inte ska svikta eller knarra. Andra orsaker till knarrande är att golvet ligger i spänn och är installerat utan tillräcklig rörelsefog runt om eller mot fasta föremål som trappor och trösklar. Då finns det en risk att golvet reser sig.

RÖRELSEFOGAR

Lämna en rörelsefog på minst 1,5 millimeters utrymme per breddmeter golv runt hela rummet. Detsamma gäller vid kontakt med trösklar, rör, stengolv och så vidare. Använd kilar när golvet läggs, men glöm inte att ta bort dem när jobbet är klart. Träet rör sig som sagt beroende på luftfuktighet. På sommaren sväller golvet och på vintern krymper det. Rörelsefogar tillåter golvet att röra sig utan att fastna eller spänna mot dörröppningar och väggar. Även tunga bokhyllor och köksöar kan ”låsa” golvet och orsaka problem. En stark fog är därför viktig.

TRÄGOLV I KÄLLARE

I källare finns det alltid risk för fukt. Utrymmen som tvättstuga och pannrum känns kanske som självklara riskområden men kryp­rumsgrund, lättbetongsbjälklag och golvvärme kan också ställa till problem. När du lägger trägolv i en källare ska du alltid ha en godkänd ångspärr även om fastigheten är väl dränerad och risken för fukt är liten. Är du osäker är det alltid bra att prata med en expert eller leverantör.

TRÄGOLV OCH GOLVVÄRME

Det går utmärkt att kombinera trägolv och golvvärme. Men det finns en del att tänka på. Värmen måste vara jämt fördelad över golvet, vattenburen eller elektrisk och självreglerande. Temperaturen får aldrig gå över 27 grader. Du måste alltid lägga en ångspärr och golvet kommer att röra sig mer. Vilket gör att det kan uppstå lite större springor än normalt. Viktigt att tänka på är att termostaten måste sitta i golvnivå och självklart i samma rum. Trägolv med golvvärme är mer känsliga för fukt, därför är bok och lönn mindre bra materialval vid golvvärme.

FÖRDELARNA MED MASSIVA TRÄGOLV?

Ett massivt trägolv är långlivat, tåligt och omslipningsbart. Det ger också en speciell känsla eftersom det är äkta trä rakt igenom. Golven är ofta färdigbehandlade och klara för att bara lägga in, vilket är skönt. Trägolven finns i bland annat furu, ask och ek och ju tjockare golvet är, desto fler gånger kan det slipas om. Vanlig tjocklek är 15–30 mm med en plankbredd på 110–200 mm och genomsågade spår på undersidan som förhindrar att plankan bågnar.

FÖRDELARNA MED PARKETT TRÄGOLV?

Parkett är ett klassiskt golv och finns i flera olika träslag och mönster. Golvet består ofta en stomme av lamellträ eller mellanskikt av gran- eller furuplywood, och ovanpå ligger sedan ett skikt av ädelträ som kan slipas om 1–4 gånger, beroende på slitskiktets tjocklek. Precis som laminatgolv, har många träparkettgolv även smarta läggningssystem som gör dem enkla att lägga och som låser ihop parkettbrädorna med nästan osynliga skarvar.

SKÖTSEL AV TRÄGOLV

Ta hand om ditt trägolv så håller det längre. Läs mer om skötsel av trägolv.

Med rätt underhåll kommer ditt trägolv att vara vackert i många år. Ljusinfärgade och naturligt ljusa träslag är känsligare för slitage än mörka, och de behöver därför rengöras och underhållas oftare.

HÅLLBARHET - TÄNK PÅ ATT

Ett golv håller längre om det har en slitstark lack. Hos oss hittar du en mängd olika lacker och oljor som stärker golvet. Skydda golvet från slitage och märken. En matta vid entrén och filttassar på möbler gör stor skillnad! ­ Hålla golvet rent från damm, smuts och fläckar.

LACKNING - TÄNK PÅ ATT

Slipa ner ditt golv till rent trä innan du påbörjar lackningen. Det kan du göra antingen med hjälp av en golvslip eller för hand. Torka av och dammsuga golvet efter slipningen. Applicera första lagret med lack mot träets fiberriktning, och se till att det är jämt fördelat och att inga områden missas. Jämna sedan ut med en roller längs med träets riktning. Slipa golvet en andra gång med ett finare slippapper, för att ta bort ev. träresning. Dammsug och torka av igen. Applicera det andra lagret med lack, bräda för bräda.

RENGÖRING - TÄNK PÅ ATT

Det ofta räcker med vatten för att rengöra och ta bort fläckar. Är fläckarna svåra, finns det givetvis en rad produkter att använda. Vi hjälper dig gärna hitta rätt bland sortimentet. Stearin och tuggummi tas lättast bort med skrapa. Ibland hjälper det även att frysa ner fläcken med iskuber i påse, eller frysspray. Fördelen med trägolv jämfört med t ex laminatgolv, är att många trägolv kan slipas om och lackas/oljas på nytt. På så sätt kan man ge golvet ett nytt liv, om det tappat ansiktet (lystern).

Trägolv-huvud-980x300

MÅLNING - TÄNK PÅ ATT Är golvet målat sedan tidigare; rengör med målartvätt och måla 1-2 gånger med golvfärg som passar ytan. Är golvet obehandlat; rengör från smuts och damm. Fibrer som rest sig under rengöringen slipas bort med ett medelfint slippapper. Kvistar stryks med fördel med kvistlack. Grundmåla och måla 2 gånger med golvfärg som passar ytan.

MINSKA OLJUD För att minska risken för oljud under trägolvet bör man lägga en grålumppapp eller en golvfoam. Vidare finns kvartsstavar, övergångslister, nivålister, kantlister, skarvlister, golvskruvar, möbeltassar och andra specialare för golv. Ett golv kan behöva olika slags underlag beroende på vilket typ av utrymme det ska användas i. Stegljudsförbättring, fuktspärr, svikt eller lösläggning är några egenskaper som kan förstärkas med hjälp av speciellt framtagna underlagsprodukter. Vi hjälper dig genom djungeln vad just du ska ha för ditt golv och underlag.

SLIPNING AV TRÄGOLV Många tror att trägolv går att slipa hur många gånger som helst. Har du ett massivt golv som är t. ex 25 mm tjockt så är det kanske nära verkligheten. Men när det gäller parkettgolv är det slitskiktets tjocklek som avgör, alltså avståndet mellan golvytan och låsfogen. Man kan säga att en 15 mm parkett kan slipas 3–5 gånger och en 13 mm sparkett 2–3 gånger. Tunna fanérgolv går inte att slipa om.

DAGLIG SKÖTSEL Skötselråden skiljer sig för lackade och oljade ytor. Generellt kan man säga att dammsugning är att föredra före att våttorka. När du våttorkar är det viktigt att den våta ytan torkas torr efterråt. Ett oljat golv bör installationsoljas direkt efter läggning, innan möbler kommer på plats. Golvet behöver sedan regelbundet underhåll beroende på slitage. I ett hem rör det sig om 1–2 gånger per år de första tre åren. Sedan mer sällan. I offentliga miljöer får det ske efter behov. I dag finns enkla underhållsoljor som inte kräver polermaskin.

Välkommen in i våra butiker och se vårt breda sortiment av trägolv både lagerlagt så väl som för beställning, mer inspiration samt tips och råd kring valet av golv.