K-Rauta-hero-banner
Inspiration

10 tips – så gör du huset redo för vintern.

Den stora säsongen för att fixa i trädgården börjar gå mot sitt slut. Men innan vintern slår till bör du förbereda ditt hus för snö och kyla. Här går vi igenom 10 åtgärder som hjälper dig att förebygga stora vinterproblem.

1. Undersök takets status

Varför? Om det finns sprickor i underlaget kan de förvärras under vintern – och det kan börja läcka in vatten när snön smälter.

Hur? Om du upptäcker sprickor i underlagspappen går det att applicera en speciell tätmassa som en temporär lösning. Den täcker sprickan över säsongen, men för att det ska hålla på lång sikt måste antagligen underlagspappen bytas ut till våren. Tänk på att takpappen har relativt lång garantitid, som regel fem eller tio år, beroende på leverantör. Så en spricka som uppkommer inom den perioden kan mycket väl vara ett garantiärende.

Här hittar du takmassa.

Snickarskolan gör-ditt-hus-redo 1500x800 5

2. Granska färgen på fasad och fönster

Varför? Om färgen börjar flagna riskerar träfasaden eller fönstret att suga åt sig fukt under vintern.

Hur? Skrapa bort den färg som sitter löst och bättra på målningen lokalt så bör huset klara sig till nästa säsong.

3. Ordning och reda i garaget

Varför? En god ordning gör att du kan hitta dina prylar. Verktygen får ökad livslängd om de förvaras ordentligt och du kan frigöra utrymme för vinterförvaring av exempelvis cyklar, växter och bilen.

Hur? Börja med att få upp saker från golvet. Därefter ska du ha ett system för att sortera dem. Lagerhyllor med en stabil aluminiumstomme och trähyllor är en bra start. Komplettera med sortimentslådor, plastbackar och gärna flera verktygslådor för olika typer av verktyg och tillbehör. Har du gott om väggyta? Då är det praktiskt med en ”snickar- vägg” där du kan hänga upp handverktyg på krokar. Det är en mycket överskådlig och effektiv förvaring. Det finns också speciella krokar för att hänga upp till exempel cyklar och bildäck.

Lästips: Säsongsanpassad förvarning i förråd och garage.

4. Ta in maskiner från förråd och trädgård

Varför? Borrmaskiner och verktyg som har batterier klarar inte minusgrader, för då fryser batteriet och de går knappt att använda sedan. Inga garantier gäller om utrustningen har förvarats i kallförråd.

Tänk på att även högtryckstvätten bör förvaras i ett fryssäkert utrymme. Risken är annars att restvattnet fryser och antingen spränger någon del av plasten, eller att plasten blir så bräcklig att den knäcks om du till exempel flyttar på högtryckstvätten under vintern.

5. Installera en frostskyddskabel

Varför? Vattenledningar och cisterner som är fyllda med vatten riskerar att ”explodera” när vattnet fryser till is och expanderar. En frostskyddskabel är en smart investering som fungerar som en extra försäkring för huset.

Hur? Köp en frostskyddskabel och anlita en elektriker för att få en säker och korrekt installation. Kabeln värmer vattnet precis så mycket som behövs för att det inte ska nå fryspunkten. Du kan välja mellan termostatstyrning och att slå av och på manuellt.

Här hittar du värmekabeln.

6. Ta hand om utemöblerna

Varför? För att de ska hålla sig fräscha och hela längre.

Hur? Tvätta av med vatten och milt rengöringsmedel. Om de har drabbats av mögel- eller algpåväxt bör du se till att få bort den också. Trämöbler kan du behandla med olja inför vintern om du vill, då är det bara att plocka fram och sätta sig på dem i vårsolen. Låt trämöblerna torka ordentligt innan du täcker över dem eller ställer in dem under tak.

7. Rengör verktygen

Varför? Om du sköter om verktygen så håller de längre.

Hur? Tvätta och torka av sekatörer, grensax, planteringsredskap etc. Du kan också passa på att slipa de vassa kanterna med en slipsten/bryne så att verktygen fungerar ännu bättre i vår.

Här hittar du slipsten.

8. Se över markiserna

Varför? Under sommaren har säkert markiserna använts en hel del, och när de är utfällda fungerar de som effektiva vindfång – vilket i sin tur gör att deras fästpunkter blir utsatta. Se till att de sitter stabilt så att det inte blir problem när det är dags att börja använda dem på nytt.

Hur? Det finns alltid speciella skruvar som rekommenderas till en speciell markismodell. Om de börjar sitta löst, gå in på ditt närmaste varuhus och be om råd så att du får hjälp att hitta de skruvar som passar.

Kontakta kundservice eller närmaste varuhus här.

9. Kontrollera och rensa hängrännor

Varför? Det fastnar lätt löv och skräp i rännorna, och då kan de täppas till. Om det samlas vatten i stuprören kan de förstöras när vattnet fryser. Dessutom kan det finnas glipor i skarvarna som gör att vattnet sipprar ut i stället för att ledas bort.

Hur? Klättra upp på en stege och kolla att det inte ligger vatten i stuprören. Ta i så fall bort allt skräp som du kan få upp. För att göra det lättare att rensa rören framöver kan du trycka fast en speciell sil som fångar löv och skräp. Ett lövnät som du lägger över hängrännan är också ett effektivt sätt att förebygga problem, då rinner löven av på rännans utsida.

Här hittar du Lövstoppet Leafguard.

Om det finns läckor i skarvarna så kan du använda asfaltslagning för plåt. Vänta tills rännan är helt torr och torka rent så att den trögflytande massan biter fast ordentligt. Passa på att tvätta av hängrännorna när du är där uppe, då håller de längre. Nere vid utloppet ska det finnas rännor eller annan avrinning så att vattnet leds bort från huset.

Takrensare 1500x800

10. Tvätta taket

Varför? Genom att ta bort alg- och mögeltillväxt i ett så tidigt skede som möjligt så förlänger du takets livslängd väsentligt.

Hur? Använd vatten och såpa i en hink och skrubba rent takpannorna med en borste. Komplettera med att spruta vatten med en slang. Använd inte högtryckstvätt (om du inte har väldigt bra koll på tryckregleringen) för det kan riskera att du knäcker plattorna.

Obs! Var alltid mycket noga med säkerheten när du jobbar på hög höjd!

Här hittar du Takrännerensare Fiskars Quikfit

Snickarskolan gör-ditt-hus-redo 1500x800 4

Bonustips:

Oskar Boström, även känd som @oskarsnickrar på Instagram, ger oss ytterligare bra-att-tänka-på-tips:

  • Se till att det inte snöar fast skräp kring huset. Buskar och bråte från sommarens bravader ska inte stå för nära husväggar. Det kan skapa skador på fasaden.
  • Se till att alla tätningslister runt dina fönster är riktigt täta, så att du inte blir av med värme under vintern. Granska även kittet på gamla fönster så att det inte finns glipor där fukt kan tränga in.
  • Ta en extra titt på dina hängrännor, de måste vara i bra skick och ha rätt lutning. Annars finns risk för fuktskador.
  • Vänta med utomhusrenoveringar till den varma säsongen kommer. Om du stressrenoverar på slutet av året kan du orsaka problem på fasaden. Särskilt när det gäller utomhusfärg, eftersom virket redan är fuktigt.

Och Oskar hälsar: -För guds skull, gör inte som jag och glöm sänka värmen i sommarstugan, det blev en dyr läxa.

Är du osäker på hur du ska utföra några av delarna i denna artikel? Ingen fara, kontakta oss så hjälper vi dig.

Trädgård & utemiljö

redskap 876

Verktyg - dina vänner i din trädgård

På våren ska det grävas. På sommaren påtas. Hösten är räfsan och krattans glansdagar och under vintern vilar både du och de flesta av dina verktyg men visst kan de behövas då också. Vi har trädgårdsverktyg för alla årstider.

Se vårt utbud här
lounge 876

Allt för ditt trädgårdsrum

En bra uteplats blir ännu bättre med sköna möbler av hög kvalitet. Hos oss hittar du loungeset som passar för både den stora och den mindre uteplatsen. Vi har något för alla smaker och behov.

Hitta din favorit här
HEMSIDAN Header 876x640 Snickarskolan

Snickaren Oscar visar dig hur proffsen gör

Oumbärliga tips när det gäller allt från att lägga nytt tak, byta fönster, lägga golv eller bygga altan. Vår expert Oscar gör dina projekt lite enklare att klara av med smarta tips, listor och filmer. För dig som behöver hjälp att komma igång eller du som vill slipa på finliret.

Läs och lär här