Innan du börjar bygga
Innan du börjar köpa material för att bygga bör du bestämma hur högt planket ska vara, och kolla upp reglerna kring bygglov i den kommun där du ska bygga. Det generella måttet är att planket inte bör gå över 180 cm utan bygglov, men kolla på kommunens hemsida vad som gäller för just det området.
När det kommer till tomtgräns får planket inte ligga närmare gränsen än 4,5 m. Du kan prata med grannen om det går bra att bygga planket närmare tomtgränsen, men grannen måste då ge ett skriftligt godkännande.
En del kommuner är mer generösa än andra och en del kommuner har skrivit särskilda policyer för plank och murar. För ett högt plank börjar alltså plankdrömmarna med en ordentlig ritning och ansökan om bygglov innan byggandet kan ta sin början.
Så här bygger du planket
Material till planket
Du kan bygga ditt plank i nästan vilket trä som helst, allt beror på underhållet. Stolparna kan både vara tryckimpregnerade eller inte. Att tänka på om du bygger i otryckt virke är att du behöver olja allt trä. Här är exempel på panel som Oskar använt.
”Snåla inte på dimensionerna när det kommer till storlek på stolparna. Jag tycker att stolparna ska vara minst 90x90 för att få det stadigt och snyggt. ”
Design
Du väljer själv hur långt du vill ha mellan stolparna i planket. Oskar brukar hålla sig mellan 140 – 160 cm. Du kan även välja hur brädorna ska sitta, beroende på vad du tycker är snyggt och vad du vill att planket ska ha för funktion.
Ska du ha en öppning eller dörr i planket, kräver det lite mer av stolparna runtomkring. Där kan du behöva en snedsträva, (snedsträva eller tvärslå är en diagonal regel som ger konstruktionen stabilitet), för att få en stadig ram för dörren.
Förankra planket i marken
För att planket ska stå stadigt behöver du förankra det i marken med ordentliga plintar eller markskruv. Ju längre upp i landet du bor, ju mer tjälskjutning kan du få. Vilket innebär högre krav på förankringen. Oskar själv använder nästan bara markskruv numera när han bygger plank eftersom det är både smidigt och stadigt.
Vilka verktyg behövs till att bygga plank?
• Cirkelsåg
• Vattenpass
• Kritsnöre
• Skruvdragare
”En cirkelsåg är bra att ha till plankbygge. Eftersom du troligen hanterar rätt mycket material så tycker jag det är smidigt att ta sågen till virket i stället för tvärtom. Med en gersåg så hanterar du materialet fler gånger än med en cirkelsåg.”
Verktyg till projektet:
VATTENPASS 120CM SM120 HOBBY HULTAFORS ALUMINIUM
679 kr / ST
Tänk på det här när du målar planket
Oskar tycker om att använda öppna färger till plankmålning, till exempel slamfärg. Oskar använder själv Falu Rödfärg till sitt plank. Att måla med en tät färg, till exempel akrylat kräver mycket mer underhåll i längden eftersom du måste vara vaksam på att färgen är tät. Så fort du får en spricka i en tät färg så samlas det fukt i virket som har svårt att ta sig ut.
Läs mer: Så målar du med Falu Rödfärg
Oskars bästa tips för dig som ska bygga plank själv
- Prata med grannarna.
- Se till att plintarna är stadiga.
- Kolla upp så att du inte har el eller annan kabel i marken.
- Använd markeringsfärg och rita upp var planket ska stå så du får lite proportioner.
Vad kostar det att bygga plank?
Priset kan variera beroende på vilket material du använder, hur stort ditt plank är och hur mycket av jobbet du kan göra själv.
Vill du se fler expertips?
Du hittar tips från proffs till proffs här. Få råd kring alltifrån byggplanering till hemmaprojekt.
Byggmaterial och färg:
YTTERPANEL 22X145X3600 G4-2
119 kr / ST
Längd: 3600 mm
Träffa vår Projektplanerare
Tveka inte att be våra Projektplanerare om hjälp med produkter, material eller råd.
Snickarskolan
Behöver du byta fönster, panel eller tak? Snickarskolan hjälper dig ta dig an dina hemmaprojekt!