Förutom de traditionella papperstapeterna som klistras på dess baksida, finns idag ett antal sorters tapeter där det limmas direkt på väggen, sk non-woven. Dessa tapeter varken sväller eller krymper och ska därför direkt sättas upp efter limning och du behöver inget tapetbord.
Vissa tapeter (ofta mönstrade) ska sättas upp kant-i-kant och de övriga med litet överlapp. Hur många våder du får ut på en rulle beror dels på takhöjden och dels på mönsterpassningen. Mönstrade tapeter räcker oftast till 3 våder per rulle vid ca 2,4 meters takhöjd, medan omönstrade ofta räcker till 4 våder. De flesta tapeter går bra att rengöra med t ex vatten och mjuk svamp.
TAPETSKOLA
Innan du sätter igång att tapetsera själv finns det en del saker att tänka på och att förbereda rätt för bästa resultat. Ta del av våra råd och tips, steg-för-steg.
UNDERARBETET ÄR A OCH O Grundregeln före all tapetsering är att underlaget ska vara torrt, jämnt och fast. Börja med att bryta strömmen i rummet. Skruva loss kåpor kring eluttag och strömbrytare. Ta helst bort golvsocklar och lister. Tips! Märk listerna på baksidan, så vet du var de ska sitta sedan. Ta bort tavelkrokar och annat som sitter fast på väggarna. Utgå nu från vilket underlag väggarna har.
TAPETSERAD YTA Skrapa bort löst sittande tapet – kolla speciellt i hörn och vid lister. På pappersburna vinyl- och strukturtapeter dras hela ytskiktet av. Gamla överlappsskarvar slipas ner eller skärs bort och spacklas ut. Andra hål och ojämna partier måste också spacklas ut över hela ytan. Större hål lagas först med väggfix eller liknande. Gör en lätt avslipning på alla spacklade ytor. Damma och förlimma spacklade ytor med utspätt lim enligt anvisning på förpackningen.
GLASFIBER ELLER ANNAN MÅLAD VÄV Underlaget tvättas med målartvätt och sköljs sedan av. Bredspackla, slipa och förlimma sedan väggarna.
TEXTILTAPET, JUTEVÄV, SJÖRGRÄS ELLER LIKNANDE Riv ner materialet. Använd tapetnedtagningsmedel om det sitter hårt. Spackla och förlimma.
MÅLAD YTA Tvätta med målartvätt eller liknande och skölj noga. Skrapa upp sprickor och flagade ytor. Spackla och slipa av.
BETONG OCH PUTSADE YTOR Spackla ojämnheter och skarvar. Bredspackla och slipa hela ytan. Damma av och förlimma.
GIPS-, SPÅN- OCH TRÄFIBERPLATTOR Spackla spik- och skruvhål, skarvspackla plattorna med skarvremsor eller limma dem med vävlim. All spackling görs med sandspackel. Slipa och förlimma. Spånskiveskarvar grundmålas med alkydfärg för att undvika kantresning.
KÄLLA: Engblad & Co
Det här behöver du när du tapetserar:
- Pensel och roller
- Tapettråg
- Tapetlim
- Tapetbord
- Tapetborste (papperstapet)
- Tumstock/meterstock
- Vass sax
- Lod
- Tapetkniv
- Linjal
- Skärlinjal med skärklots
- Hink, tvättsvamp, vatten
- Täckpapp för golvet
Tips om du väljer att sätta glasfiberväv på väggen Snåla aldrig med vävlimmet samt se till att använda en ny fräsch roller. I annat fall är det stor risk att det uppstår bubblor och jämnheter som "skämmer väggen". Om det gick lite för snabbt att fördela vävlim på väggen när du satte upp glasfiberväv, eller om du snålade med limmet, så uppstår det ofta bubblor när väven släpper från väggen. Som tur är kan du snabbt och lätt lösa problemet genom att lyfta väven och rolla/pensla på med mer lim. (En sista utväg om du upptäcker dessa bubblor i samband med målning, är att med ett rakblad skära en skåra i väven och limma fast väven med färgen).