K-Rauta-hero-banner
Inspiration

BYGG EN INNERVÄGG

Behöver du fler rum hemma? Att dela av ett rum genom att sätta upp en ny innervägg är inte alltför svårt, men som alltid gäller det att planera och samla på sig kunskap och information för att göra det så enkelt som möjligt och för att säkerställa ett bra slutresultat.

Bygga-innervägg-ritning-860x450-ny

Det första du ska tänka på är vilka krav väggen ska uppfylla - ska den exempelvis vara ljudisolerad, uppnå brandkrav och hålla för en platt-tv? Det underlättar om du sedan gör en skiss över hur du vill ha din vägg, så du minimerar risken för att du missar något när du väl är igång med byggandet. Har du tänkt att ha en dörr på väggen så markera läge och mått för den. Sen är det dags att mäta, och därmed också räkna ut hur mycket material du behöver. Eventuella elinstallationer bör också planeras in i förväg.

REGELVERKET

Börja med att bygga upp stommen för själva väggen. Viktigast för en säker och stabil vägg är infästningen av tak- och golvreglar, de måste sitta rakt och de måste sitta stabilt förankrade. Väggen består av reglar 45 x 70, alternativt 45 x 95, se till att du har rätt skruv för underlaget. Börja med monteringen av golvregeln (syllen). Därefter monteras regeln i taket parallellt med syllen i golvet. Kontrollera med vattenpasset att den ligger i lod med syllen. Mät sedan ut ett centrumavstånd på 450 alternativt 600 för resterande reglar, detta är beroende på om du väljer 900 eller 1 200 breda skivor som väggbeklädnad.

ELINSTALLATION

Tänk på att innan regelstommen kläs in måste all dragning för el i väggen vara genomförd. Eldosor monteras alltid i kortlingar eller extra vertikala regelbitar. Hål för tomrör till elledningar borras i mitten av reglarna för att inte försämra stabiliteten hos reglarna. Till elinstallationer ska en behörig elektriker anlitas.

INKLÄDNAD

När det är dags att klä in regelstommen finns det fler alternativ av skivmaterial. Vanligast är 13 mm gipsskiva, i ett eller två lager per sida. Två lager rekommenderas, då det ger en stadigare vägg som bättre tål lättare infästningar. Behöver du förstärka väggen ytterligare kan du använda spån- , plywood- eller OSD-skivor bakom gipsen. Känner du dig osäker så kom in till oss och prata med våra bollplank i butiken, som ger dig tips och råd.

BYGGBESKRIVNING

Läs mer här i byggbeskrivning som är framtagen i samarbete med Svenskt Trä.

Välkommen in till någon av våra butiker för fler tips och råd gällande materialval och montering av din nya innervägg.

REGLAR I TRÄ ELLER STÅL

Oavsett om du väljer trä- eller stålreglar bakom dina skivor, kommer resultatet att bli likadant. Men det är skillnad på både pris och tillvägagångssätt. Det blir billigare och kanske känns mer gediget med en trästomme, men med stålreglar går det fortare och stålprofilerna är lättare än reglar i trä.

Fördelar med en trästomme är att du får en konstruktion som är lätt att skruva i och fästa socklar, paneler och foder på samt att de kan anpassas till alla dimensioner, men då är det också viktigt att de sågas i exakta mått då det ska skarvas exakt kant mot kant. Trä är känsligt för fukt och reglarna kanske inte alltid är helt raka.

Fördelar med stålreglar är att de är ihåliga och kan hålla fast isoleringsskivorna, alltid är helt raka, i nivå och monteras lätt och snabbt. Då de inte påverkas av röta är de extra bra i källare där trä kan påverkas av fukten. Det blir därmot en dyrare lösning som kräver förstärkning vid montering av en dörrkarm och de fasta dimensionerna ger mindre flexibilitet.

stålreglar-980x630