K-Rauta-hero-banner
Inspiration

MULTIMASKIN

Ska ni köpa ett multiverktyg - multicutter? En multimaskin kan vara en riktigt bra och smart investering då användningen är stor, ni kan till exempel kapa rör, fräsa upp hål och skära ut ytor i kakel. Sedan Feins patent på det oscillerande multiverktyget gick ut 2008 har det dykt upp ett flertal varianter. Det är så klart bra för oss hantverkare, men då gäller det också att hålla koll på vilka funktioner man vill ha.

casestudysegelclubhamburg 4 gop18v-28professional

Här är några aspekter att tänka på:

 • Hastighet - Anges vanligtvis i antal oscillationer per minut och brukar ligga i spannet 5 000 - 20 000. Kort sagt är det bättre med ett verktyg som har ett större spann.

 • Vinkelamplitud - Säger hur långt bladet rör sig fram och tillbaka (kallas även för oscillationsvinkel) och ligger oftast någonstans mellan 1,5 - 3 grader. Då får en större precision med en snävare vinkelamplitud och mer kraft med medan en vi-are vinkel.

 • Verktygsfästet - Hur enkelt är det att byta mellan tillbehör? Det finns flera olika system och vi gillar framför allt Starlock som utvecklades av Fein och Bosch men kan användas på alla verktyg med 12-punktsfäste. Starlock finns i tre olika varianter: Starlock, Starlock Plus och Starlock Max för de mest krävande bladen.

 • Batteriets styrka - Ju högre volttal desto mer kraft. Nuförtiden körs de flesta multiverktyg på batteri och då vill du ha ett med bra kräm i. Gärna ett par extra också som du kan varva mellan och ladda när du jobbar läng re stunder.

 • Mångsidighet- En av de största fördelarna med en multimaskin är dess mångsidighet. Med olika tillbehör kan den användas för en mängd olika uppgifter som sågning, slipning, kapning, skrapning och polering.

 • Kompakt design - Multimaskiner är ofta designade för att vara kompakta och lätta, vilket gör dem lätta att hantera och bekväma att använda, även i trånga utrymmen.

 • Effektivitet - Multimaskiner är kända för sin höga effektivitet och kan göra arbeten snabbt och noggrant, vilket sparar tid och ansträngning jämfört med manuella verktyg.

 • Enkel att byta tillbehör - Multimaskiner har ofta ett verktygslöst system för att byta tillbehör, vilket gör det snabbt och enkelt att växla mellan olika verktygshuvuden utan att behöva använda extra verktyg.

Tänk även på följande:

 • Kvalitet och hållbarhet - Bosch är känt för att tillverka högkvalitativa verktyg som är robusta och hållbara, vilket innebär att en multimaskin från Bosch sannolikt kommer att ha lång livslängd.

 • Ergonomisk design - Många multimaskiner är designade med ergonomiska handtag och kontroller för att minska belastningen på användarens händer och handleder under längre arbetsperioder.

 • Oscillerande rörelse - Den oscillerande rörelsen i Bosch multimaskiner innebär att verktyget rör sig fram och tillbaka med hög hastighet men med små utslag. Detta ger exakta och kontrollerade rörelser, vilket är särskilt användbart för detaljerade och noggranna arbeten.

a a gop18v-28 4ah badmoebel-109

o246611v117 A A GRO 12V-35 Restaurator 68

 • Precision - Dessa verktyg är designade för att erbjuda hög precision, vilket är viktigt för detaljerade jobb och när exakta snitt eller slipningar krävs.

 • Tillbehör - Att ha en uppsats med det vanligaste tillbehören är oerhört tacksamt när man är ute på uppdrag. Kolla vad som ingår i multiverktyget du tänker köpa och komplettera därefter med följande:

Sänksågklinga / Segmentsågklinga

Fogkniv / Slipplatta

Slipfinger / Fogslipskiva

Hårdmetallrasp / Skrapa

Har du fler funderingar kring ditt nästa multiverktyg? Kom in till oss så går vi igenom dina behov och hittar det bästa för just dina kommande byggprojekt.