I år är det Irmas tur att hjälpa Marko i den prisbelönta tv-serien ”Marko & Irma”. Möt byggledaren Daniel Hammarström. Här berättar han om renoveringens största utmaningar och ger sina bästa råd för effektiv ledning av stora byggprojekt.
Sverige har suttit bänkade framför den populära tv-serien ”Marko & Irma”. Under flera säsonger har Marko stöttat sin mamma och gett Irma ett helt nytt hus med stor uteplats. I år ville Irma ge något tillbaka – och gav Markos hus en totalrenovering. Till sin hjälp hade de rådgivaren Jovannie på K-Bygg och byggledaren Daniel från KvalitetsBygg.
Att få alla delar på plats under 11 veckor var en utmaning. K-Bygg stöttade arbetet med planering av leveranser, skisser och materialval för alla rum. Jovannie hjälpte Marko och Irma att hitta vad de behövde bland ett brett sortiment av golv, färg och inredning. Projektledningen för byggplatsen och tv-teamet stod Daniel för.
”Planen var att montera ett helt kök, gipsa alla tak, lägga nya golv, måla alla ytskikt, göra om all el samt installera nya vägguttag, tändning, belysning och byta VVS. Men med renoveringar dyker det alltid upp överraskningar”, menar Daniel.
Irma fick en chock
En av överraskningarna var betongplattan under köksgolvet. När golvet bröts upp upptäckte de att den tidigare betongplattan hade stora svackor & toppar så betongplattan behövde slipas av samt flytspacklas.
”Trots att huset byggdes 2011, fanns det en del problem med bygget. Men det löste vi.”
Elen var en annan utmaning. Den var tidigare signalstyrd och specialprogrammerad så att den blivit för avancerad. Nu behövde elen dras om så att det skulle bli enkelt för hela familjen.
”Någon hade sålt in ett superavancerat lyxsystem till Marko, för att han är kändis. Nu har vi förenklat det och det är en lättnad för hela familjen.”
Allt gick enligt tidsplan men Irma fick en chock när hon insåg att det skulle ta 11 veckor att utföra renoveringen.
”Det innebar att Marko behövde bo hos henne så länge. Det var hon inte redo för”, skrattar Daniel.
Förvandlingen: Nya ytskikt och inredning från K-Bygg
Innan målningen kunde påbörjas behövde huset rensas ut från prylar. Det krävdes två dagar där Daniel fick hjälpa till som flyttgubbe. När huset rensats kunde målningen påbörjas. De vita väggarna som varit populära för 10 år sedan fick nya kulörer från K-Bygg som lyfte hela huset. Färgen målades inte bara på väggar, utan även på listverk och tak.
”Det var modigt av Marko och han blev så nöjd. Han sa att livet kommit tillbaka. Nu kan hans barn ha sina kompisar över igen. Man blev alldeles varm i hela kroppen.”
Utöver tidsplanering och projektledning av alla hantverkare, behövde Daniel anpassa bygget till en TV-inspelning.
”Det är lite speciellt. Ett bygge låter och man kan inte göra vissa oljud under en inspelning. Vissa delar behövde helt enkelt vänta tills kamerorna var avstängda.”
Tidigare har Daniel arbetat som snickare. Idag arbetar han med helentreprenad på Kvalitetsbygg och leder dagligen privata byggen. Med sin gedigna erfarenhet i bakfickan har han sett många misstag begås i stora och små byggprojekt.
Vi bad honom dela med sig av misstag som du kan undvika i ditt projekt - och ge sina smartaste tips för ett smidigt bygge.
Gör en smart tidsplan: 4 råd från Marko och Irmas byggledare
Många byggledare gör misstaget att sätta en för tight tidsplan för att dra in en affär. Men det är viktigt att tidsplanen håller, för att inte bryta förtroendet mot kunden.
”Man blir inte rik på en affär. Jag brukar tänka att alla kunder är potentiella ambassadörer. Folk snackar. Gör du ett bra jobb kommer det att spridas och du får fler. Gör du ett dåligt jobb kommer andra få höra det också.”
4 tips för tidsplan:
Ha alltid lite luft i schemat ”Det sker alltid oväntade saker i byggen. Ha med lite luft i tidsplanen så kan du hantera att en order är försenad eller att något oväntat dyker upp. Blir du klar tidigare är det bara positivt.”
Var tydlig i offerten ”Beskriv i detalj vilket arbete du kommer att utföra, med ett språk som du vet att kunden förstår. Vet du att kunden inte kan proffsbegrepp, skriv golvlist istället för sockel. Skriv inte radiator, skriv element. Då blir det tydligt och färre överraskningar för kunden. ”
Förklara anbudet personligen ”Förtroende är A och O, och det gör att du kan vinna en affär. Skicka ut ditt anbud och låt kunden begrunda det. Säg att du gärna bokar in en tid och förklarar det i detalj och går igenom deras frågor. Utgå från dig själv och hur du vill bli bemött och tryggad.”
Du förlorar inte kunder på ärlighet ”Så varför ska en kund välja ditt anbud, där du skrivit att badrumsrenoveringen ska ta 6 veckor istället för 4 veckor som konkurrenten? Om du har förklarat anbudet tillräckligt väl och detaljerat kommer kunden köpa din erfarenhet och kunskap. Genom att vara öppen och transparant med hur tidsplanen ser ut, och hur arbetet kommer att se ut, så bygger du upp tillit till din expertis. Kunden vill hellre få ett bra resultat än ett snabbt resultat.”
Bygg bättre – Vi hjälper dig på vägen!
Dags att renovera? Vi har expertisen, materialet och musklerna för att hjälpa dig med det du behöver. Från stora leveranser till små ordrar. Fråga våra experter på din närmaste K-Bygg.