Planeringsfasen för köksrenoveringar inom privat sektor och offentlig sektor har både likheter och skillnader. Mattias Andersson, som vägleder byggbolag i större köksrenoveringar, ser hur viktig budgeten har blivit när besluten tas.
”Idag är den ständiga frågan hur man kan bygga billigt, men samtidigt så miljövänligt som möjligt”, menar Mattias.
Köksrenovering för offentlig sektor
På K-Bygg får Mattias hjälpa till att planera både kök och köksstationer till skolor, personalkök till serviceboenden och kök för stora lägenhetskomplex.
”För serviceboenden, personalkök och kök för allmänna utrymmen för kommun finns det en röd tråd vad som önskas. Det är ofta kök av ”standardvariant” som har lång livslängd, med starka och tåliga luckor. Här är det estetiska sekundärt.”
I och med kommunala upphandlingar, är det särskilt viktigt att byggaren är lyhörd till krav och önskemål.
”Exempelvis önskar man färre tunga lyft och dåliga ställningar och vill optimera köken så bra som möjligt för personalen som arbetar där. Där kommer jag gärna med förslag!”.
Köksrenovering för stora fastigheter
Det är viss skillnad på vilka krav som ställs i den privata sektorn. Trots att köksplaneringen har sina likheter, är beslutsvägarna kortare och personalrum för företag får ha lite mer färg och form.
”Utmaningen att bygga en personalmatsal för ett företag, är ungefär densamma som för kommunala personalrum. Att 10-50 personer ska kunna samsas och att det finns ett flyt på matvärmning, kyl, mikro och disk. Men i de privata matsalarna tar man ut svängarna mer, och vågar välja mer färg. För kök till exempelvis lägenhetskomplex är efterfrågan antingen ”standardkök” eller att de skall vara kundunika med lite mer villakänsla.
Läs även: Köksrenovering steg-för-steg: Köksdesignern Annelie tipsar
5 steg: Så kan K-Bygg stötta stora projekt med köksrenovering
Mattias har arbetat som köksdesigner på K-Bygg under många år. Här berättar han hur det går till, steg-för-steg.
1. Byggaren tar kontakt med oss på K-Bygg.
Vi kanske får en förfrågan om personalkök. Då sätter vi oss ner med byggaren och går tillsammans igenom vilka önskemål och krav som finns för just det här projektet.
2. Besök arbetsplatsen
Sen får jag utföra ett besök på arbetsplatsen där köket ska sitta så att vi får en inblick i deras dagliga behov.
Om det är för kök för allmännyttan, som ofta är prispressade, så anpassar vi våra ritningar efter det. Och är det ett lägenhetskök med högre standard så anpassar vi ritningarna efter det.
3. Rita upp köket
Vi ritar upp köket i vårt ritprogram så att byggaren snabbt kan se vilka moduler som passar och hur köket kommer att se ut. Förslaget vidarebefordras sen till beställarna. Därefter bollar vi fram och tillbaka några gånger tills vi hittar en lösning som passar.
Om det gäller större projekt, typ en nybyggnation av 50-300 lägenheter, så är byggnaden sällan färdig när projektet för kök drar igång. Då utgår vi istället från arkitektritningar och går genom vad som önskas. Sen tar vi fram det som är föreskrivet. Även då bollar vi idéer, men i dessa fall är det arkitektens beslut.
4. Skicka offert
När alla är överens skickar vi en offert. När order är gjord av beställaren brukar vi i god tid besöka bygget och ser så mått stämmer eller om byggaren själv tar måtten och skickar till oss.
5. Leverans
Vi hjälper till att beställa allt material som behövs och ser till att det levereras i tid till bygget. Du kan vara trygg med att det material som måste finnas på plats, är där när arbetet ska utföras. Skulle det uppstå problem, mot förmodan, så har vi på ett antal anläggningar nästintill fullsortiment på stommar och diverse tillbehör som gör att vi snabbt kan lösa byggnadshämmande problem. Vi erbjuder självklart, om så önskas, även stöd med transporter och leveranser.
Vill du också få stöd med ditt byggprojekt?
Kontakta din närmaste K-Bygg och prata med våra experter.