Visste du att flest husbränder sker under årets mörkare årstider? Trots att vi eldar ris på våren, grillar och har oss under sommaren och trots att hösten och vintern är så blöt - så är det faktiskt just de två senare årstiderna som är högaktuella när det kommer till bränder.
Många bränder orsakas av tända ljus som glöms bort. Andra av olyckor vid spisen, braskaminen eller på grund av rökning inomhus. Sedan finns det förstås elrelaterade bränder att ta hänsyn till. Såsom halvtrasiga kablar, dåligt ventilerade teknikprylar, åsknedslag och annat som kan orsaka bränder.
Men oavsett orsak är det som sagt lätt hänt att olyckan är framme och då är det viktigt att du är förberedd.
PULVERSLÄCKARE 13A 89B C NEXA PULVERSLÄCKARE 2 KG MASKROS
349 kr / ST
BRANDFILT NEXA SILIKON 120X120CM, VIT FB-120 VMD
210 kr / ST
PULVERSLÄCKARE NEXA 6 KG 43A VIT NE, BRANDSLÄCKARE 6 KG PULVER VIT
549 kr / ST
PULVERSLÄCKARE NEXA 6 KG 43A RÖD NE, BRANDSLÄCKARE 6 KG PULVER 43A
519 kr / ST
MAGNETFÄSTE HOUSEGARD SA560S T BRANDVARNARE
99 kr / SB
Grundläggande brandskydd
Ett standard brandskydd hemma består av CE-märkta brandvarnare på varje våningsplan. Du bör ha minst en brandvarnare i anslutning till sovrum, och en i anslutning till kök. Detta eftersom en majoritet av bränderna börjar i köket, och för att du ska säkerställa att du hör larmet om det går när du ligger och sover.
Sätt den inte direkt i köket då detta kan ge oönskade falsklarm, istället rekommenderas man placera den i kökets närmaste rum och nära kökets dörröppning.
Du bör även ha en brandvarnare i taket vid eventuella trappor. Samt ta hänsyn till storlek på bostad och ha en god fördelning av brandvarnare utifrån denna.
Alla brandvarnare ska ha minst en halv meter fritt utrymme fram till vägg.
Utöver detta är det bra att ha minst en brandsläckare lättåtkomlig på varje våningsplan, och likaså en brandfilt i köket samt på eventuell övervåning. Den senare används för att kväva bränder eller för att skydda individer som ska ta sig ut vid en eventuell brand.
Brandsläckare finns i olika typer. Det vanligaste är pulversläckaren. Men det finns även skumsläckare som fungerar bra mot vätskebränder, och det finns vattensläckare som däremot aldrig ska användas vid vätskebränder. Pulversläckaren är ett bra köp eftersom den är effektiv mot de flesta sorters bränder, och därför vanligen den typ som säljs i butik.
Att ha hemmavid:
- CE-märkt brandvarnare.
- Brandsläckare, exempelvis pulversläckare godkänd enligt standarden SS EN 3-7. Minst på 6 kg och med så hög effektivitetsklass som möjligt, dock minst 43A 233B C.
- Brandfilt godkänd enligt standarden SS-EN 1869 och en storlek om minst 120x180 centimeter så att den kan täcka en vuxen människa.
Nuförtiden säljs det designbrandsläckare som exempelvis är vita eller har annan fräck design. Tänk på att de röda traditionella brandsläckarna har just den färgen för att de ska synas bra i händelse av olycka. En vit brandsläckare mot vit vägg är inte lika enkel att hitta i en paniksituation. Överväg gärna detta faktum innan du bestämmer dig för sort.
Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) rekommenderar att du testar brandvarnarna minst en gång i månaden och byter batterier en gång om året. På samma gång som du testar dem kan du se över brandsläckarna så att de står kvar på sin plats med tryckmätaren på grönt och att slang samt plombering är hela. Kontrollera även att brandfilten ligger kvar där du placerat den. Det är åtgärder som bara tar några minuter men som kan rädda liv.
Smart hem med smart brandskydd
Det finns även smarta brandvarnare. Dessa kan exempelvis testa sig själva en gång i månaden och kommer då att ge ifrån sig ett högt ljud för att signalera att de har batteri. Googles varumärke Nest har exempelvis den typen av smarta brandvarnare.
Smarta brandvarnare kan också kopplas ihop i ett system så att om brandlarmet går i ett rum tjuter det även från brandvarnarna i övriga rum för att du verkligen ska höra det.
De smarta brandvarnarna är ofta kopplade till en app som du har i telefonen. Via den kan du få notiser till telefonen om larmet går när du inte är hemma.
Vidare finns det hela övervakningssystem där det ingår brandvarnare och där övervakningskamerorna kan reagera på brandvarnarljud, synen av rök och annat.
Som du säkert förstår kan du bygga ut ditt brandskydd en hel del. Men det viktigaste är att du har ett fullgott basskydd ifall olyckan är framme. Resten är bara plus i protokollet.
Säkra ljuskällor:
Checklista / Innan du somnar
Till julen hör långkok, tända ljus och varma brasor. Och även om du kan byta ut stearinljusen mot elektriska sådana med ljusimiterande flimmerfunktion, och brasorna mot element, finns det förstås saker du inte är beredd att uppoffra. Innan du går och lägger dig är det därför bra om du:
- Kollar så att du har blåst ut alla ljus
- Kontrollerar att brasan är släckt och att dörren till kaminen är ordentligt stängd
- Ser till att inte ugnen eller spisen inte står igång
- Att inget hänger över eventuella element
- Röker du och slänger askoppens innehåll i soporna? Blöt då först innehållet.
Produkter för brandsäkerhet - hittar du här!
PULVERSLÄCKARE NEXA 6 KG 43A VIT NE, BRANDSLÄCKARE 6 KG PULVER VIT
549 kr / ST
PULVERSLÄCKARE NEXA 6 KG 43A RÖD NE, BRANDSLÄCKARE 6 KG PULVER 43A
519 kr / ST
MAGNETFÄSTE HOUSEGARD SA560S T BRANDVARNARE
99 kr / SB