Vi är många som vill uppmuntra barnen till aktivitet i hemmet och det behöver inte vara allt för komplicerat att få till på ett inbjudande och lekfullt vis. Romerska ringar, trapets, ribbstol, klätterrep, rutschkana, gymnastikmatta eller en klättervägg är några tips.
Barnrumsdesignen Cecilia driver Instagramkontot @designbycilla och har designat och byggt flera aktivitetsytor – stora som små: ”Det uppmuntrar till rörelse och aktivitet i hemmet, samtidigt som det utvecklar barnets motoriska färdigheter och inte minst självförtroendet!” En klättervägg går att bygga både inom- och utomhus, och design och utformning går att variera i all oändlighet – från väldigt enkelt till mer avancerat med vinklar, lutningar och mönster. Förslagsvis en design som matchar miljön och på ett tema ni tycker om. Låt gärna barnen vara med i den kreativa processen!
Steg 1: Skissa en ritning
Det första steget är att bestämma var klätterväggen ska placeras och hur den ska se ut. Ju större klättervägg desto roligare och mer utmanande blir den, men den behöver inte ta speciellt mycket plats. En ritning är bra att ha för att enklare planera inköp och byggnation. Det går att skissa upp enkelt på ett vanligt rutpapper med penna och linjal.
Det är viktigt att klätterväggen blir robust och stabil, att det finns ett fallskydd under och fri yta bakåt om någon skulle tappa greppet. Hur konstruktionen ska se ut bestäms till stor del av vilka slags väggar du har hemma. Har du betongväggar eller gipsväggar som är förstärkta med tex OSB-skiva så går det att skruva klättergreppen rakt i väggen. Har du en enkel gipsvägg så behöver du förstärka den med en exempelvis en byggskiva som du skruvar i väggens reglar – sätter du skivan med lite distans blir det även färre hål i väggen och du kan lättare flytta klätterväggen.
Design, konstruktion och material gå hand i hand. Vilka förutsättningar ytan har påverkar konstruktionen, vilket påverkar vilken design som är möjlig som i sin tur påverkar val av material. ”Några Idéer till klätterväggar till barnrum är berg, höghus eller träd, men här finns utrymme att vara kreativ”, säger Cilla.
Det går fint att bygga både höjden och bredden för horisontell klättring. Exemplen här är lite enklare och för mindre utrymmen, men går bra att skala upp.
Steg 2: Handla material
När designen är klar att det dags att göra en lista på alla materialinköp och beräkna åtgång.
Inköpslista:
• Byggskiva (tex MDF, plywood eller Formplywood)
• Träreglar (för eventuell distans mellan vägg och skiva)
• Rejäla träskruv och eventuellt plugg beroende på typ av vägg
• Träspackel
• Slippapper
• Grundfärg
• Snickerifärg
• Pensel
• Roller och bygel
• Maskeringstejp
• Klättergrepp
Cilla brukar använda sig av 19 mm MDF eller 18mm plywood inomhus. MDF ger en slät yta likt väggen. Plywood är snyggt som det är, men går även att betsa eller måla. Målar du på plywood kommer trästrukturen kommer fortsatt synas igenom.
Utomhus funkar 18 mm formplywood som är lite mer vattentålig. Utomhus går det även fint att bygga upp en vägg av träpanel eller trallbrädor. Bygger du mot en fasad så tänk på att ha en luftspalt mellan byggskivan och väggen. Distansen skapar du med reglar i passande djup, gärna minst 22mm. Du kan även bygga en fristående klättervägg mellan två stolpar som du gjuter ner i ett hål i marken eller fäster i plintar.
Behöver du hjälp att kapa en byggskiva i rätt mått så fråga personalen vid sågen på byggavdelningen. ”Det här är verkligen en kanontjänst som kan spara dig mycket tid”, säger Cilla.
Välj en grundfärg och snickerifärg anpassat för inne respektive utomhus. Till klätterväggen på altanen använde Cilla fönsterfärg för att få den riktigt vattentålig. Inne passar Beckers Mood Pro Finish Lackfärg 05 Helmatt om du vill matcha väggens matthet. Är du osäker vad som passar för ditt projekt så tveka inte att fråga på färgavdelningen
Klättergrepp finns i lite olika modeller, storlekar och material. Du kan även göra egna grepp av trä om du är sugen på lite extra snickarjobb. K-Rautas klätterstenar går att använda både ute och inne.
Material till projektet:
MDF-BOARD STD 19X2440X1220 FRÄSNINGSKVALITÉ
809 kr / ST
Steg 3: Snickra
Nu är det äntligen dags att få upp skivorna som blir upp basen till din klättervägg. Vill du sätta greppen direkt på väggen så hoppar du över det här steget.
Verktyg som kan vara bra att ha till hands är vattenpass, tumstock, borrskruvdragare och slipmaskin. Lite beroende på vilken design du har tänkt dig kan det också vara bra med en kap eller en fogsvans, cirkelsåg eller sticksåg.
Cillas klättervägg med bergstema skissar hon upp på täckpapp, för att sen malla upp på två MDF-skivor som sedan sågas ut med sticksåg och slipas väl runt om. Bergen fästs i väggens reglar för att sedan sätta greppen där det passar utan att vara beroende av reglarnas placering.
I det Art deco-inspirerade rummet satte Cilla också MDF-skivan rak mot väggen och skruvade fast i reglarna. Använd vattenpass för att få allt rakt.
Till altanen monterades först tunnare reglar som en glespanel med cc 60 cm mellan vertikalt. Sen skruvades skivan i glespanelen och sen i fasaden. Detta för att skapa en luftspalt och för att inte göra så många hål i fasadens panel.
Verktyg till projektet:
DETALJSLIPMASKIN RYOBI RPS18-0 ONE+ ENDAST MASKIN
599 kr / KRT
METERSTOCK 2M 559-2-10MM CONTA HULTAFORS CONTACT
129 kr / ST
VATTENPASS 60CM SM60 HOBBY HULTAFORS ALUMINIUM
439 kr / ST
Steg 4: Måla
När skivan är på plats är det dags att börja måla, och vill du spackla över skruvhuvudena gör du det. Annars går det att sätta små täcklock som målas in om du inte vill ha dem synliga men ändå lätt att komma åt för att kunna montera ner klätterväggen.
Grovspackla och slipa ytan noga. Rengör sedan från damm och eventuell smuts och grundmåla skivan. Spackla och slipa sedan igen vid behov.
Beroende på din design kan du använda pensel eller roller, men ofta är det bra att ha båda till hands. Måla två lager med snickerifärgen. Färgkoder hittar du i skisserna ovan.
Vill du ha ett mönster på din klättervägg så skissa upp mönstret tunt med blyerts, få hjälp av vattenpass och maskeringstejp för att få raka linjer. Måla sedan de runda formerna för hand med en tunn pensel längs rundningen, stryk efter med rollern för jämt resultat. Låt varje färg torka ordentligt innan du målar närliggande färger. Väljer du en plywoodskiva och vill ha den lite tåligare kan du lacka eller lägga på en hårdvaxolja.
Färg och måleriverktyg:
LACKFÄRG MOOD 05 VIT/A 0,675L PRO FINISH HELMATT
399 kr / ST
HÅRDVAXOLJA OSMO 3062 MA 2,5L ORIGINALET MATT
2 099 kr / ST
FÖNSTER & SNICKERI BECKERS PERFEKT PLUS BAS C 0,675L
319 kr / ST
PENSEL PRECISION PLATINUM 15MM 10ST/FRP
155 kr / ST
MINIROLLERSET ELITE 10CM EXTRA FINA UNDERL FILT 32ST/FR
115 kr / ST
Steg 5: Montera fast klättergreppen.
Det finns olika klättergrepp och de skiljer lite i storlek, form och material. Välj något som du tror passar dina barn. I ett paket finns vissa grepp som är mer anpassade för händerna och andra för fötterna. Ett bra tips är att sortera greppen innan du börjar montera så att du sen kan se till att de längst ner är anpassade för fötter och att alla grepp hamnar lagom utspridda på väggen. Har du en större vägg kan du färgkoda och skapa olika banor med hjälp av olika färger.
”Innan jag skruvar fast greppen brukar jag markera ut alla grepp med maskeringstejp - då kan jag enkelt flytta runt tejpbitarna tills jag är nöjd med mitt mönster och vet att det blir lagom fördelning på väggen. Man kan tänka ungefär 40 cm mellan, men anpassa avståndet efter barnens längd och ålder.”, säger Cilla.
De flesta klättergrepp kan skruvas i rakt framifrån. Välj rejäla skruv med stort huvud. De flesta grepp har även två eller fler skruvhål för att greppen inte ska snurra.
Många klättergrepp kan även sättas upp med hjälp av inslagsmuttrar som fästs på baksidan av skivan innan den monteras upp. De gör klättergreppen ännu mer stabila och lätta att skruva fast, men är oftast inte nödvändigt för en enklare klättervägg för mindre barn.
Har man inte en rejäl matta under med bra dämpande egenskaper så rekommenderas inte fotgrepp högre än 60 cm från golvet, så ju högre vägg desto viktigare med bra fallskyddsmatta och fria ytor bakåt vid fall.
Här hittar du fler produkter för utomhuslek - klicka här!
När greppen är på plats är det fritt fram för lek och rörelse – lycka till!
Text och foton: Cecilia Rosvall, @designbycilla
Snickarskolan
Behöver du byta fönster, panel eller tak? Snickarskolan hjälper dig ta dig an dina hemmaprojekt!
Träffa våra Projektplanerare
Tveka inte att be våra Projektplanerare om hjälp med produkter, material eller råd.