Steg 1 - Ta reda på vad du har för vägg
Bästa sättet att ta reda på väggens material är att knacka på väggen. Om den hörs ihålig är väggen av skivmaterial, vanligtvis gips. Låter det däremot stumt när du knackar så tyder det på att väggen är byggd med betong eller tegel. För att avgöra om det är betong eller tegel får du provborra ett litet hål och titta på färgen av borrdammet som kommer ut. Om det är vitt eller grått är det betong, om det är rött så är det tegel.
Steg 2 – Välj rätt borrmaskin till betong
För att borra i betong krävs det en borrmaskin med slagfunktion, som slår samtidigt som den borrar. Det finns både slagborr och borrhammare, där borrhammaren är en kraftigare version av slagborren. Eftersom betong består av en blandning av cement, ballast och vatten, avgörs betongens egenskaper av förhållandet mellan vatten och cement, samt vilken cementtyp som används. Därför kan en viss typ av betong vara hårdare och mer svårgenomtränglig än en annan. Många nybyggda fastigheter har en typ av konstruktionsbetong där du behöver den allra kraftfullaste maskinen, en borrhammare, för att lyckas göra ett borrhål. För att vara på den säkra sidan att du kan göra hål i din betong, är det därför bäst att använda en borrhammare.
Läs mer: Borrmaskiner - Rätt borr till rätt vägg
Val av borrstål:
Betong kräver så klart ett borrstål som klarar ett riktigt hårt material. Ett tips är att satsa på ett borrset med flera olika borrstål så har du några olika att välja på. Det lönar sig när du flyttar och behöver borra i en annan typ av vägg.
Tänk på att: Borrhammare har ett annat typ av fäste. Till dessa maskiner krävs borrstål med SDS-fäste, ett s.k. ”snabbfäste”. Här hittar du dessa med SDS-fäste.
Skruva i betong utan att borra
Som tidigare nämnt kan betongens egenskaper variera beroende på innehållet i cementblandningen. En variant av betong är lättbetong, den innehåller mer luft och har därför högre porositet och är lättare att borra i än vanlig betong. Om det är lättbetong kan du, med rätt skruv, få ett montage utan att behöva borra först. Det går även bra att borra i lättbetong och tegel med en bra borrskruvdragare, men om det är hård betong kommer det inte gå utan en borr med slagfunktion.
Läs även: Sätta upp hylla i gipsvägg - Så monterar du enkelt hyllor på gipsvägg
Steg 3 – Välj rätt plugg
Orsaken till att du vill borra ett hål i väggen är antagligen för du vill hänga upp något. Kanske en ny hylla eller en stor QLed-TV. Då är det viktigt att de sitter säkert förankrade i väggen och inte riskerar att tappa fästet och trilla i golvet. För att skruven ska sitta i väggen och klara av tyngden, behöver du använda en plugg som passar till betong.
Läs mer: Vilken plugg ska jag välja? - Rätt plugg till rätt vägg
Steg 4 – Börja borra
När du har valt plugg och skruv för ditt ändamål är det dags att börja borra! Om du ska göra flera hål är det bra om du använder ett vattenpass eller laserverktyg så du ser att hålen blir längs en rak linje. Ett annat verktyg som är smart är en metalldetektor, så att du undviker att borra i ledningar.
Välj ett borrstål med samma diameter som din plugg, och borra ett hål som är 5-10 mm djupare än pluggen är lång. Du kan mäta och markera med tejp runt borrstålet så håller du koll på hur djupt du behöver borra.
Dammsug sedan hålet efter du har borrat innan du sätter i pluggen för att vara säker på att pluggen sitter i ordentligt.
BORRHAMMARE GBH 18V-21 SOLO L-BOXX
3 739 kr / FRP
BORRHAMMARE DCH172NT-XJ SDS-PLUS 18V
3 959 kr / FRP
SKRUV ESSVE MED UNIVERSALPLUGG 8X50 8ST
119 kr / PKT
Vi hjälper dig gärna!
Vill du få mer vägledning från experter? Kom in till din närmaste K-Bygg och prata med oss. Vi hjälper dig med både stora och små byggprojekt.