Trädgårdsgatan6 har blivit med Muurikka
Det finns få saker jag njuter så mycket av som att stå ute och laga roliga recept på vår stekhäll under ljumna sommarkvällar och soliga höstdagar. På̊ vår uteplats i solskenet blir det ofta vindstilla och varmt, vilket gör att förutsättningarna för en lång, skön och mysig matlagningsstund brukar vara alldeles perfekta.
Utvalda favoriter från Muurikka:
MUURIKKA STEKHÄLL 58CM MED BEN I SKYDDSPÅSE
1 359 kr / ST
Stekhällen gör det roligare och enklare att laga mat
Vi har nästan alltid bara grillat när vi har lagat mat utomhus tidigare, tills vi skaffade oss en Muurikka. Det tog vår matlagning till en ny nivå, eftersom det skapade mer variation och det blev roligare att laga mat. Eftersom den fungerar precis som en stekhäll, lagar vi nu allt från pannkakor till omelett och grillat. Det enda som sätter stop är fantasin. De absolut största fördelarna är att den är energisnål, att den snabbt går att hetta upp och det är enkelt att rengöra den efteråt. Maten bränner sällan fast och temperaturen kan blixtsnabbt justeras, vilket man älskar när vissa känsliga råvaror ska tillagas som lätt blir sega om temperaturen inte kan regleras snabbt nog. Till skillnad från en vanlig stekpanna är Muurikkans stekhäll också̊ mycket större vilket gör att vi enkelt kan laga flera olika rätter samtidigt. Det är en stor fördel när barnen inte vill ha samma mat som oss föräldrar, men alla vill äta varm mat samtidigt.
Pytt är en perfekt rätt om man vill äta mer hållbart och minska matsvinnet då man både kan ta till vara på resterna som blivit kvar från dagen innan eller de trötta grönsaker och rotfrukter som snabbt behöver ätas upp därhemma.
Perfekt för pytt – Mitt favorit recept
Hällens värme styrs av två olika reglage, ett för mittendelen och ett för den yttre delen. Detta gör det möjligt att steka en råvara på hög värme i mitten samtidigt som de övriga ingredienserna håller en lagom värme på ytterkanten. Just denna funktion är toppen när vi lagar en av våra favoriträtter; halloumipytt. Då steker vi först rotfrukterna och grönsakerna på medelvärme för att sedan lägga dem på kanten när halloumin steks med extra hetta under kort tid. Inspirationen till receptet kommer från Tuvessons bok Plåtmat. Ett vegetariskt alternativ till den klassiska pytt i pannan som alla i familjen älskar och som går att variera i det oändliga. Rätten är snabb och superenkel att sno ihop och serveras med örtsmör och en senapskräm som gör den helt oemotståndlig.
Recept: Halloumipytt med örtsmör och senapskräm
(för 4 personer)
Pytt:
50 g rumsvarmt smör
Ca 1/2 dl valfria frysta örter, gärna persilja eller basilika 1 liten blomkål, ca 500 g
250 g palsternacka
ca 10 st medelstora potatisar
2 stora morötter
2 msk olivolja
Salt och peppar efter smak
Ca 450 g halloumi Citron
1-2 dl hackad persilja 65 g babyspenat Chiliflakes
Senapskräm:
1/2 grönt äpple
2 dl crème fraiche
1 msk grovkornig senap
2 tsk flytande honung
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Gör såhär:
• Rör ihop smör och frusna örter
• Skala och riv äpplet. Krama ur saften och blanda med creme fraiche, senap, honung, salt och peppar
• Skala och hacka blomkål, palsternacka, potatis och morot i ca 2 cm stora kuber
• Skär halloumi i lika stora kuber
• Dela citronen i klyftor
• Häll olja på stekhällen. Stek rotfrukter och grönsaker på medelvärme i dryga 10 minuter
• Krydda med salt och peppar
• Lägg grönsaker och rotfrukter runt om längs stekhällens övre kant på låg värme medan du steker halloumin i mitten på hög värme tills den blivit gyllenbruna
• Blanda alla ingredienser, lägg örtsmöret på hällen och stek sedan allt tillsammans ytterligare några minuter
• Strö till sist över chiliflakes, persilja och babyspenat
• Servera med pressad citron och en klick senapskräm. Lycka till!