I stort sett alla väggar går att måla och med målade väggar kan du snabbt variera dig, du kan variera dig dels gällande kulör dels gällande glans. Samma kulör kan upplevas som helt olika beroende på vilken glas färgen har. En mattare färg får kulören att upplevas lugnare än en färg med högre glans. Oftast är en färg med högre glas tåligare och lättare att torka av, men nu har det kommit allt fler matta färger som även de är mycket tåliga.
FÖRARBETET ÄR A OCH O
Förberedelserna inför själva målningen och underarbetet lägger grunden till ett lyckat slutresultat. Bristfälligt grundarbete kan ge en ojämn yta. För att få ett perfekt slutresultat måste du räkna med att lägga 80 procent av tiden på att skapa ett bra underlag för slutmålningen.
Tvätta tidigare målade ytor med målartvätt. Spackla igen alla hål och ojämnhete, bland kan det behövas två spacklingar. Slipa sedan med fint sandpapper. Räkna med slipdamm som tränger in överallt.
Tejpa igen dörrar som inte behöver användas. Efter slipningen borstar eller dammsuger du väggar och tak.
Dammtorka till sist med fuktig trasa. Skydda golvet och annat du inte ska måla noga med papper och maskeringstejp, stäng av elen till de uttag du eventuellt behöver skruva bort, tejpa över dessa innan du börjar att måla.
BÖRJA MED MÅLNINGEN AV TAKET
Tänk alltid på att måla taket före du målar väggarna. Då slipper du skydda dina nymålade väggar mot färgstänk från takmålningen.
Det finns även olika glans av takfärg, i exempelvis ett kök kan det vara bra att ha lite högre glans för attdet ska vara lättare att torka av.
När du målar tak, tänk på att måla i ljusets riktning, från fönster och inåt. Finns det fönster på flera väggar målar du från det fönster som släpper in mest ljus.
GRUNDMÅLA
Se till att ha en grundfärg som passar ditt underlag och din valda täckfärg.
Är väggarna behandlade sedan innan har valet av grundfärg stor betydelse, hör efter med våra säljare i butiken om du är osäker.
Tänk på att rengöra väggen och se till att ytan är ren från damm, smuts och fett. Använd gärna en fuktig trasa eller svamp för att rengöra ytan.
Laga eventuella skador och fyll i sprickor eller hål med spackel och låt det torka. Slipa sedan ytan jämn.
TÄCKMÅLA
Nu börjar det roliga. Börja med att måla närmast upp mot taket och i vägghörn med pensel. Stora ytor målas sedan med roller.
Det finns olika storlekar och kvaliteter, beroende på vilken yta du vill ha på väggen.
Rolla på färgen 1-2 gånger, lägg på ordentligt med färg och efterrolla alltid uppifrån och ned. Låt torka enligt anvisningarna på färgburken innan nästa målning.
MÅLA ÖVER GAMMAL TAPET
När du ska måla över en tapet, slipa först ner eventuella tapetskarvar, om de är lösa kan du behöva limma fast dem med tapetklister.
Kontrollera att tapeten sitter fast på väggen, annars bör du dra ner dem helt, grundmåla en gång med tapetgrund.
Det kan uppstå blåsor efter grundning, dessa försvinner vanligtvis efter att färgen torkat. De blåsor som inte försvinner måste skäras bort och ojämnheterna som uppstår spacklas.
Grundmåla de lagade ställena och täckmåla sedan 1-2 gånger med väggfärg.
Måla vägg - Steg för steg!
Måla tak - Steg för steg!
Tillbehör som underlättar ditt projekt!
- Täckpapp eller täckplast
- Tvättsvampar och trasor
- Målartvätt
- Penseltvätt
- Spackel
- Stålspackel
- Slippapper
- Maskeringstejp
- Skarvremsor
- Pensel och roller
- Grundfärg
- Väggfärg
Några tips på vägen!
Det lönar sig att använda verktyg av bra kvalitet. Använd pensel eller hörnrulle för att få fina avslut. Måla aldrig ytor under +5°C.
Hög luftfuktighet och sval rumstemperatur ger dig längre tid att utföra arbetet. Skydda ytor som inte ska målas med maskeringstejp, ta bort tejpen direkt efter målning så den inte klibbar fast i underlaget.
Grundjobbet är ofta detsamma, men inget projekt är det andra likt. Fråga våra experter om fler tips och råd, kontaktuppgifter hittar du här.