K-Rauta-hero-banner
Inspiration

STOL TILL ALTANEN

En stol som ni kan ha ute på altanen eller placera i trädgården och njuta av solen. Vår bygginspiratör Micke Northman har tagit fram en beskrivning och ritning på hur ni enkelt kan bygga denna i folkmun kallade moderna vikingastol.

Här kommer ett perfekt byggprojekt från oss på K-Bygg. En stol som ni kan ha ute på altanen eller placera i trädgården och njuta av solen. Vår bygginspiratör Micke Northman har tagit fram en beskrivning och ritning på hur ni enkelt kan bygga denna i folkmun kallade moderna vikingastol. Behöver ni tips och råd eller behöver köpa material så kom förbi oss på K-Bygg, så hjälper vi er.

Material ni behöver:

Reglar 120x45 Trallskruv Trälim ute Ev. färg, olja eller bets

Bra att ha:

Cirkelsåg/bordssåg Sticksåg Skruvdragare Borr ca 4 mm Sandpapper Ev. limknektar

Stol 1

Gör så här:

Såga till bitar enligt skissen Gör urtagen i yttre ryggstödsdelarna enligt skiss, jag sågar först jacken med en gersåg och tar sticksågen sista biten. Klyv benen till rätt dimension enligt skiss, bitarna som blev över blir perfekt att använda för att hålla ihop sits och ryggstöd, kapa dem i längder om ca 33 cm, du behöver klyva till någon bit till, det ska vara 5 st. Alternativt är om du redan har något annat lämpligt material liggande, ca 28x45 mm.

Stol 5

Lägg lim mellan ryggstödsbitarna och har du limknektar så tvinga ihop dem, annars lägger du bara dina 33 cm bitar tvärs för ryggstödsbrädorna, förborrar och drar ihop dem. Sätt dem ca 5-10 cm från varje kortsida och en på mitten. Gör lika som ovan med sitsen, här använder du två av dina kluvna bitar. När limmet torkat så slipa av din stol och behandla den om du så önskar. Vill du ha en stol med mer lutning som kanske mer lämpar sig som solstol så fila bara ur lite i urtagen på ryggstödet så blir vinkeln på ryggstödet mer tillbakalutat.

Stol 7

Grattis! Nu har du skapat en riktigt trevlig stol att ta med sig ut på fikaturen nu när solens vårstrålar värmer, eller varför inte bara ställa dem på altandäcket och lyssna när snön smälter från taket?

När du monterar ihop stolen så bör du få en stol som liknar dessa.