Ja, ett kärt barn sägs ha många namn, men det skiljer sig en del mellan dessa begrepp!
De flesta gillar morgonsol och kvällssol men äter kanske helst i skugga mitt på dagen. Solskydd kan man få genom att sätta upp skärmar, markis, parasoll eller segelduk. Om man bygger ett tak av något slag förstärks rumskänslan som blir ännu tydligare och mysigare och kanske med någon form av belysning. En tät del förlänger dessutom säsongen genom att förhindra dagg och kallras.
Om du är osäker på vart uteplatsen ska ligga så kan du flytta runt möblerna på tomten och "provsitta". Tänk på sol, vind, insyn etc.
VAD ÄR VAD?
Altan – gångbar yta ovanpå en byggkonstruktion, räcke behövs troligen
Däck – gångbar yta på mark utomhus, oftast inte högre än en halvmeter
Terrass – en anlagd avsats
Veranda – utbyggnad på hus som vanligen är öppen på sidorna men har tak
Uterum – utrymme på villatomt eller dylikt inrett mer eller mindre som ett rum (med sittmöbler, skiljeväggar oftast av glas mm)
Berså – lövsal, ett uterum bildat av buskar, klängväxter och dylikt
BYGGLOV?
Krävs det bygglov för uteplats eller uterum? Hur stort får uterummet vara?
Läs vad Boverket säger om detta och annat.
BYGGTIPS FÖR ALTAN
Här får du bland annat tips om dimensionering, konstruktion och materialåtgång när du planerar din altan.
Se vårt lagerlagda sortiment av trall som du även kan köpa direkt i vår webbshop. Vill du ha tips och råd är du naturligtvis välkommen in i våra butiker.
NÅGRA KORTA FRÅGOR OCH SVAR TILL VÅR BYGGSÄLJARE
Hur bygger man en altan? – Underlaget spelar roll för hur du bygger, hur du vill att det ska se ut, vilken storlek samt materialval har också betydelse. – Är du en händig person sätter du bara igång, men tänk på att ha en bra ritning, en bra handbok för altanbygge och gott om tid. – Är du osäker eller inte har tiden kontaktar du oss, så får du hjälp att hitta en lösning som passar dina förutsättningar och önskemål.
Vad ska man tänka på vid altanbygge? – Fundera på utseende samt när och hur den ska användas. Vill du ha tillgång till den från tidig vår till sen höst kan du glasa in och lägga på ett altantak med möjlighet att skjuta dörrarna åt sidan. Och tänk på att bygga en rejäl konstruktion samt vara noggrann och inte snåla med ytan på altanen.
Vad behövs utöver själva trallvirket? – Plintar eller plattor på mark samt regelverk till konstruktionen, ramverket. Du behöver också balkskor, spikbleck, vinkeljärn och beslagsskruv till infästning. Sedan väljer du trallskruv till trallvirket.
Vilka verktyg bör man ha? – Kap- och geringssåg eller fogsvans, skruvdragare och hammare samt bits, tumstock, penna, vinkelhake, vattenpass, kniv, linor och en grävspade.
Vad ska man ha för trallskruv? – Till lärktrall och ädelträ behövs en syrafast trallskruv. Hårda träslag kräver skruv med borrspets eller förborrning. Till en vanlig impregnerad fura används ytbehandlad stålskruv som har en typgodkänd rostskyddsbeläggning.
IMPREGNERAT HÅLLER LÄNGRE
Tryckimpregnerat virke har högre motståndskraft, längre livslängd och minimerad risk för angrepp av rötsvampar och insekter än obehandlat virke. Tryckimpregnerat virke finns i flera kvalitetskontrollerade NTR klasser, exempel A (där virket har permanent kontakt med mark eller sötvatten) och AB (där virket är utsatt för väder, vind och kondens).
DIMENSIONER OCH KONSTRUKTION
En altan består av tre delar:
Stöd/fästpunkter mot mark Ramverket (bärlinor) Tralldäcket (trallvirke)
På dessa punkter fästs reglar (bärlinor) som blir själva ramverket för din altan. Reglarna (bärlinor) är normalt 45 mm tjocka och i höjderna 145, 170 och 195 mm. Höjden styrs av hur markförhållandena ser ut och hur många bärande stödpunkter du behöver.
Rekommenderade avstånd/spännvidd mellan stödpunkterna vid olika dimensioner av reglar (bärlinor) är:
45x145 mm – ca 150-200 cm 45x170 mm – ca 180-260 cm 45x195 mm – ca 210-300 cm
Mellan reglarna (bärlinorna) monteras sk. kortlingar (stödregel för trallvirket) ex. 45x95 mm och som enklast monteras med en s.k. balksko. Regeln kan också placeras direkt på bärlinor om höjden på din altan tillåter det. Och istället för stödreglar kan du välja att endast ha bärlinor hela vägen.
STORLEK PÅ TRALLVIRKET
De vanligaste storlekarna på trallvirket är:
22x95 mm 28x120 mm 34x145 mm
Virke i 22x95 mm blir ju något billigare men och andra sidan mer arbetskrävande. Risken för en svajig altan är också betydligt större. Väljer du 28x120 mm så får du en mer traditionell altan. Vill du ha en extra stabil och rejäl altan så väljer du 34x145 mm.
HUR MYCKET TRALLVIRKE GÅR DET ÅT?
Om man endast går på löpmeterpriset är det lätt att tro att 22x95 mm blir mycket billigare, men så är inte fallet. Ju tunnare tralldäck du väljer, desto mer ökar åtgången av stödreglar, beslag och skruv och inte minst arbetstiden.
Här har vi tagit fram en jämförelse mellan storlekarna för en altan på 30 kvm (5x6 meter). Naturligtvis varierar åtgången beroende på hur den verkliga altanen ser ut. Vi har gjort generella antaganden om normalåtgång av skruv och stödreglar samt räknat med en 5 mm springa mellan brädorna. Själva konstruktionsdelen med bärlinor och plintar är inte med i jämförelsen - den påverkas inte av storleken på trallvirket. Vi har även utgått från genomsnittliga branschpriser över landet.
Klicka här för att se en kostnadssammanställning mellan de olika dimensionerna på trallvirket.
13 TIPS ATT FÖLJA FÖR BÄSTA RESULTAT!
- Ju tätare mellan stödreglarna, desto stabilare däck
- Gå på helheten, inte bara på löpmeterpris
- Ha rätt skruvlängd
- Lämna 3-5 mm mellanrum mellan brädorna. Är virket blött, lägg det utan mellanrum (gäller tryckimpregnerat)
- Däcket ska luta lätt utåt, så att regn och smältande snö rinner undan lättare
- Mät diagonalerna i ramverket, så att vinklarna blir rätt
- Ta hänsyn till centrummåttet mellan reglarna när du väljer längd på trallvirket, så minimerar du spillet
- Ha en kraftfull skruvdragare med dubbla batterier
- Ha kvalitetsbits, så blir skruvarbetet lättare
- Snörslå för att säkerställa att du linjerar rätt
- Spara på knäskålarna med knäskydd och använd montagehandskar
- Spillbitar ska hanteras enligt din kommuns anvisningar
- Mät alltid två gånger och såga en gång
Lycka till med ditt byggprojekt!
Kom in med dina byggplaner och en enkel skiss så sätter vi igång!