K-Rauta-hero-banner
Inspiration

Tips inför byggandet av din nya trall/uteplats

I arbetet att bygga en altan krävs ett bra grundarbete. Läs därför gärna guiden som vår bygginspiratör Micke Northman och vår leverantör av trallvirke, Talgø MøreRoyal®, satt samman hur du går till väga.

Altan uteplats 3

Vad bör man tänka på innan man startar upp sitt trallprojekt?

När man ska bygg sin altan kan grunden göras på flera olika sätt, mycket beroende på markförhållandena. Några olika alternativ som är att anlägga en grusbädd med markplattor, använda markskruv, gjuten plint eller att man gräver ner färdiga plintar. Vi valde i detta projekt det sista alternativet – vi grävde ner för färdiga plintar med ställbara balkskor.

Så här gjordes grunden!

Vi mätte ut hur stor altan ska bli och bestämde var bärlinan skulle gå. Vi vill varken ha plintarna eller bärlinan längst ut i kanterna för att underlätta byggandet sedan. Efter att ha markerat vart plintarna ska vara, är det bara att börja gräva, i detta fall grävdes relativt stora hål för att få plats med en markplatta som minskar risken att plinten sjunker ner i marken med tiden.

När hålet sedan är tillräckligt djupt, ca 5-10 cm djupare än plinten, så fyllde vi upp med några cm grus för att få en plan yta att lägga markplattan på. Försök få ytan i våg, så plinten senare står rakt och placera plinten.

Kontrollera att plinten är placerad på rätt plats, står rakt och återfyll sedan runt plinten. Fyll upp cirka 10-15 cm i taget och packa ihop varje lager tills hålet är helt fyllt. Gör sedan lika med de resterande plintarna, spänn gärna upp en lina så är det enklare att få alla plintarna i linje och se till att de hamnar i våg. Fäst sedan bärlinan i balkskorna och justera dem, så allt är helt i våg. Beroende på hur stor altan du bygger kan du behöva flera rader med plintar.

Materialet, tillbehören, verktyg och maskiner hittar du så klart hos oss på K-Bygg. Vi bollar gärna även era idéer och rätar ut eventuella frågetecken. Orkar ni eller har ni inte tid att bygga själva finns många bra och duktiga hantverkare och snickare som kan hjälpa er att förverkliga era byggprojekt.

Altan uteplats 5

Bli medlem hos K-Bygg idag - Massor av fördelar för dig som medlem!

K-Bygg Stamkund

Bli stamkund hos K-Bygg idag!

Att bli stamkund är kostnadsfritt och som privatperson blir du enkelt stamkund genom att fylla formuläret online. Massor av erbjudanden som du inte vill missa!

Ansök om stamkundskonto som privatperson här >>
Bli f retagskund

Bli avtalskund hos K-Bygg idag!

Att bli avtalskund som företagare hos K-Bygg är inte bara enkelt, kostnadsfritt utan även prisvärt, smidigt och tryggt. Vi ger dig så mycket mer. Ansök nedan!

Läs mer om dina fördelar som företagare här >>

Talgø MøreRoyal® - När kvaliteten får avgöra!

En ny trall är fint och ännu finare blir den med extra fint trallvirke. Kolla gärna in Talgø MøreRoyal® fina virke – snyggt och fin kvalitet!

Nästa del i altanbygget för vår bygginspiratör Micke är stommen, fris och ram.

När du ska bygga din stomme till din altan är det bra att redan innan ha planerat så mycket som möjligt hur du vill att trallen ska ligga.

Man kan lägga sin trall på lite olika sätt, många lägger den löpande så att skarvarna kommer på olika ställen, men att lägga en fris, dvs en trallbräda som ligger tvärs för den övriga trallen och delar upp den i olika delar, har blivit alltmer populärt och även en snygg inramning runt om.

Altan uteplats 6

Altan uteplats 9

Här kommer ytterligare tips till ditt trallprojekt!

Här kommer lite tips på hur du reglar din stomme för fris och inramning. På de ritade bilderna har vi gjort fris och ram i grått för att få det lite tydligare.

Fördelarna med ram och fris mot att lägga löpande är:

  • Jämnhet och stabilitet: Ramverket ger en stabil grund för trallen och hjälper till att hålla den jämn. Detta är särskilt viktigt på ojämna eller ojämna ytor.

  • Luftcirkulation: Ramverket tillåter luft att cirkulera under trallen, vilket kan bidra till att förhindra fuktackumulering och mögelbildning. Lättare underhåll: Med ett ramverk kan du enklare komma åt undersidan av trallen för rengöring och underhåll, vilket kan förlänga dess livslängd.

  • Dränering: Genom att använda ett ramverk kan du skapa en utrymme mellan marken och trallen, vilket möjliggör bättre dränering. Detta kan vara särskilt viktigt för platser med hög fuktighet eller regn.

  • Flexibilitet: Genom att använda ramverk kan du enkelt anpassa höjden och nivån på din trall, vilket gör det möjligt att skapa olika designmöjligheter och anpassa dig till terrängen.

  • Längre livslängd: Genom att skapa ett upphöjt ramverk kan du minska risken för direkt kontakt med marken, vilket kan bidra till att förlänga trallens livslängd genom att minska risken för röta och förruttnelse.

  • Estetiskt utseende: Ett välkonstruerat ramverk kan förbättra utseendet på din trall genom att ge den en jämnare och mer professionell finish.

Altan uteplats 7

Tänk på detta inför ditt trallprojekt!

Din trall kommer hålla bäst om du inte skruvar allra längst ut mot ändträet så när du ska regla upp för din inramning så sätt dubbla reglar längst ut med kortlingar i mellan, den yttersta regeln och kortlingarna för att fästa ”rambrädan” och den inre för att fästa trallen, se bilder nedan. Hur långa kortlingarna ska vara beror på flera saker, trallens bredd, om du ska klä in sidan och hur mycket utstick du vill ha på ramen.

Vill man som på bilderna ha trall som inklädnad, ett utstick på ca 10 mm och använder 120 mm trall så är lämplig längd på kortlingarna ca 60 mm, då kan du skruva ca 5 cm från ändträet vilket gör att trallen sitter bra och det är lite risk för sprickor.

Frisen gör du på samma sätt, du lägger två reglar parallellt med kortlinga i mellan, använder du 120 mm trall så är lämplig längd på dina kortlingar 170 mm.

Altan uteplats 8

Det finns så klart massor av snygga varianter du kan göra med din ram och fris, du kan till exempel ha dubbel eller trippel ram och fris, du kan gera dem på olika sätt och du kan också lägga din fris diagonalt.

Grattis - Nu har du skapat en riktigt fin uteplats!