Kanske är det dags för att äntligen göra den i helgen och ge er altan och uteplats det där lilla extra? Här kommer lite inspiration från Bättrebo hur de gjorde när de byggde sin pergola. Bolla gärna era idéer med oss på K-bygg om ni är osäkra på hur ni ska gå till väga. Vi har allt material som ni kommer behöva!

Material vi använt till detta byggprojekt:

  • Regel 45x45 för att lägga ”takåsarna” på
  • Takåsar 45x95
  • Bärlina i framkant 45x170
  • Stolparna består av två stycken reglar 45x95 som limmats och skruvats ihop, detta för att underlätta urtaget för 45x170 (se bild)

Bra att ha:

  • Cirkelsåg/bordssåg
  • Sticksåg
  • Skruvdragare
  • Borr ca 4 mm

Gör så här:

Börja med att bestämma var ni vill ha er pergola och mät noggrant. Fäst sedan en regel 45x45 på väggen där ni ska placera er pergola. Mät ut ungefär var stolparna ska stå. Viktigast är att avståndet mellan deras ytterkanter är densamma som 45x45:an på väggen. Kryssmät sedan för att få en rät vinkel från väggen så hamnar de på exakt rätt plats.

Pergola 1

Pergola 2

Pergola 3

Kapa 45x95 till stolparna till rätt höjd, låt den främre vara lika mycket kortare som bärlinan är hög, i det här fallet 170 mm.

Kapa bärlinan lika lång som 45x45:an som sitter på väggen. Kapa alla ”takåsarna” till rätt längd, vi valde att snedda dem i framkant

Pergola 4

Pergola 5

Pergola 6

Nu är alla delar klara, att måla grundfärg och åtminstone ett lager med den rätta färgen innan man monterar underlättar.

Fäst upp stolparna lite lätt där ni tidigare kryssmätt att de ska stå, skruva fast bärlinan med en skruv på varje sida, samt fäst de yttersta takåsarna mot väggen. Måtta nu in så allt står rakt, vi valde att kryssmäta för att vara säker på att alla vinklar var räta. När allt är rakt, skruva fast, bärlina och de yttersta takåsarna ordentligt. Vi skruvade takåsarna underifrån genom 45x45:an samt en skruv i överkant in mot väggen, mot bärlinan sneddade vi in skruven, (finns närbild) försök undvika att skruva uppifrån så inte vatten lägger sig i skruvhålen och var noga med att måla över skruvarna.

Pergola 7

Pergola 8

Nu är det bara att bestämma mönster på takåsarna, vi valde omväxlande två och tre nära varandra. Att göra passbitar som ser till att man får samma avstånd mellan takåsarna underlättar. Vi byggde från två håll så att vi kunde anpassa i mitten om det smugit iväg några mm.

Sen är det bara en sista målning kvar och en kopp kaffe när ni sitter och njuter av att ni är klara!

Observera att måtten på ritningen, material och tillvägagångssättet i detta inlägg måste anpassas efter era förutsättningar.

Pergola 9

Tveka aldrig att bolla era idéer med oss! VI på K-Bygg hjälper er med materialet, virket, maskinerna och verktygen. Lycka till med projektet!