K-Rauta-hero-banner
Inspiration

BASTUBAD

Det finns inget mer avkopplande och lugnande än ett ångande bastubad. Att basta tillsammans är även ett sätt att umgås. För oss i kyliga nord är bastun ett bra sätt att få upp värmen efter en kall höst- eller vinterdag.

Bastubad

Bastubad innebär att de som badar sitter i den uppvärmda bastun tills de börjar svettas och därigenom öppnar porerna. Under badets gång kan luftfuktigheten ökas genom att man kastar en skopa vatten på bastuaggregatet (torrbastu). I ångbastu åstadkoms förändringar i luftfuktighet och temperatur genom att ånga hettas upp till önskad temperatur.

Bastubadet följs ofta av snabb nedkylning i vatten. Snabb nedkylning förseglar värmen i kroppen och man kan därefter vistas i kyla längre. I den finska traditionen ingår också att man stimulerar blodcirkulationen genom att slå sig själv och varandra med färskt björkris i form av en ruska som legat i en hink med vatten.

Finsk sauna

Bastubad (Saunominen) har en lång tradition i Finland, och sauna är det finska språkets största lånord i andra språk.

I en finsk sauna för allmänt bruk ligger temperaturen i regel mellan 60 och 100 grader Celsius men oftast om man badar privat brukar temperaturen ligga mellan 70 och 110 grader. När man kastar vatten på stenarna på värmekällan uppstår ånga.

Enligt tradition använder man sig även av björkris, som helst ska vara samlad på försommaren, och som binds ihop till en ruska. Detta kallas på finlandssvenska för en badkvast (finska vihta). Björkruskan ska ligga i blöt en liten stund i varmt vatten innan den används. Man kan även värma ruskan på bastuaggregatets stenar vilket sprider en behaglig doft. Med den varma blötlagda ruskan slår man sig själv eller andra bastubadare, "klatschandet" fungerar som massage och stimulerar blodcirkulationen. Vanligen badar man i några omgångar och svalkar sig däremellan ett tag utomhus, eventuellt genom dopp eller simtur.

I finsk bastu kan man även använda oljor. Det är populärt att ställa en burk tjära på laven. Även schampo av tjära är populärt efter bastubadandet.

Välkommen in till oss så berättar vi mer om vårt Bastusortiment!

Bastu-att-bygga-980x630

RÅD INFÖR BASTUBYGGET

Går du i tankarna på att bygga en bastu eller kanske renovera din befintliga? Är du inte helt säker på vart du ska börja? Ingen fara! Exacta har samlat nästan allt du behöver veta och tänka på innan du börjar.

Skulle du inte hitta det du behöver svar på, tveka inte på att kontakta oss!

Bastu-980x630 (1)

HANDLA PÅ WEBBEN

I vårt lagerförda sortiment hittar du bastupanel samt tillbehör i form av bl a skopor, stävor, dofter och impregnering.

HISTORIA

Läs lite kuriosa och historia om bastu här.