Bygg ett snyggt och praktisk bord till altanen!

Vad sägs om att bygga en snygg bänk/bord till altanen eller uteplatsen? Kanske fick du trall kvar efter att du byggt din altan i sommar som ni kan använda till detta mycket fina byggtips från Micke, vår bygginspiratör. Ett perfekt helgprojekt!

I det här bygget har vi använt trall 28x120 mm, som vi klyvt på mitten så den blivit ca 28x59 mm. Trallen på bilderna kommer från Talgö och MöreRoyal Concise och färgen är grå.

Material ni behöver: Trall 28x120, gärna Talgö, Möre Royal för extra snygg finish. Trallskruv

Bra att ha: Såg, klyv och kap. Skruvdragare Oscillerande slip

Bord till altan 1

Gör så här: Börja med att klyva din trall på mitten och såga till alla bitar enligt Bild. Skruva ihop en av 38 cm bitarna med en 44 cm sidostyckena, gör lika med de andra tre korta bitarna, se bild. Skruva från de långa bitarna och in i de korta. Ta sedan en av de långa bitarna och skruva fast i två av benen du nyss gjort, se till att benen hamnar i 90 graders vinkel. Skruva från insidan, dvs genom den längre delen av benet och in i den långa ”bänkskivan”.

Bord till altan 2

Bord till altan 3

Skruva fast 5 cm klossen längst ner på vardera ben, sen är det bara att fortsätta bygga på bit för bit, var noga med att de verkligen hamnar mitt för varandra så ditt bord bli rakt. När du kommer till sista benen respektive toppbiten så skruva snett inifrån mot de yttersta bitarna så du slipper få synliga skruvar, här kan det vara bra att använda en tunnare skruv så inte ditt virke spricker. Slipa av bordet runt om och olja sedan in det eller om du önskar någon annan ytbehandling, använder du trall kan du dock inte använda något annat än olja första året.

Bord till altan 4

Bord till altan 5

Bord till altan 6

Tveka aldrig att bolla era idéer med oss! VI på K-Bygg hjälper er med materialet, virket, maskinerna och verktygen. Lycka till med projektet!

Bord till altan 7