KLINKER

Klinker är hållfasta, slittåliga plattor av sten, lera, cement eller flinta. Klinkerplattor passar bra som golvmaterial i hela hemmet men läggs oftast i hall, kök och badrum. Det är givetvis även ett bra val att kombinera med värmegolv. Något som har blivit alltmer populärt är att lägga klinker även på uteplatsen men då är det viktigt att välja en produkt som är frostbeständig.

Klinker och natursten är omtyckta material i såväl kök som hall och badrum och tvättstuga och tack vare sin tålighet passar de också väldigt bra för dessa ändamål. Klinker är ett underhållsfritt material i den meningen att det inte behöver  behandlas med åren utan det är vanlig städning som gäller. Fogar och plattor rengörs med allrengöring. Det är ett slitstarkt material som håller så länge du gillar stilen. Valmöjligheterna bland kakel och andra olika stenmaterial är helt fantastisk. Mönster, färger och variationer i det oändliga och kan matchas med varandra. De naturliga variationerna i varje sten gör också att det blir ett naturligt liv i din kakelvägg eller ditt klinkergolv. Varje sten är unik och det finns inte en kakelsättning som är den andra helt lik.

TIPS INFÖR DIN KLINKERLÄGGNING

Planera arbetet med kakelsättning och klinkerläggning noggrant. Tänk till exempel på var plattorna ska kapas. Undersök att underlaget klarar av uppgiften. I vissa fall kan det behövas förstärkningar av vägg eller golv för att klara av belastningen eftersom det krävs att de är stabila och inte rör sig. Det är också viktigt vid val av rätt fäst- och fogmassa. Mät upp utrymmet och gör en skiss och markera var fönster, dörrar, avlopp, vatten och belysning finns

VIKTIGT VID KLINKER I VÅTRUM

I badrum är kakel och klinker klassiska material. Så är det naturligtvis eftersom våtrum kräver tåliga, robusta material som klarar fuktiga miljöer. Här finns det också massor av olika lämpliga plattor att välja mellan. På golvet kan det dock vara mer praktiskt att välja ett mindre format som är lättare att anpassa till det nödvändiga fallet mot golvbrunnen. Viktigt att tänka på att arbetet i våtrum utförs på ett väl hantverksmässigt sätt så att det inte finns risk för vattenskador. För att undvika fuktskador i badrum krävs ett gediget förarbete. Vid plattsättning i våtutrymmen är det viktigt att hålla sig till de branschregler som finns. Svensk Våtrumskontrolls (GVK) sammanställer de flesta av de regler som skall följas vid byggnadsarbeten i våtrum. GVK och andra branschregler bygger bland annat på Boverkets Byggregler (BBR). Dessa utgör alltid minimikravet på utförandet. Läs mer om Boverkets byggregler här. Väljer du att utföra arbetet själv så är det av stor vikt att du följer de anvisningar som gäller för det våtrumssystem som du väljer. Så läs noga igenom monteringsanvisningar och råd. Du bör även ta kontakt med ditt försäkringsbolag innan du sätter igång så att du följer deras rutiner och rekommendationer. Fundera på om du ska göra jobbet själv eller om du ska anlita en hantverkare. Det kan vara en god idé att anlita en auktoriserad fackman för arbeten där denne också kan lämna garantier på ett korrekt utförande. 

Det finns knappt någon begränsning av hur mycket olika klinker det finns att beställa.

Välkommen in i våra butiker för tips och inspiration! 

NÅGRA EXEMPEL PÅ LAGERFÖRDA PLATTOR

Det finns knappt någon begränsning av hur mycket olika klinker det finns att beställa. Välkommen in i våra butiker för mer inspiration.