KESKO FÖRVÄRVAR FRESKS GROUP AB

KESKO FÖRVÄRVAR FRESKS GROUP AB

2019-04-02

Kesko förvärvar Fresks Group, en ledande bygghandelskedja i Sverige. Fresks Group är idag en del av XL-BYGG och består av ett antal starka lokala varumärken så som Fresks, Östergyllen, Gärdin & Persson, Urban Strålins Byggvaror och Färingsö Trä. Förvärvet är ett steg i Keskos tillväxtstrategi och stärker marknadspositionen på den svenska marknaden, främst mot proffskunder inom bygg- och teknisk handel.

Keskos strategi inom bygg- och teknisk handel är att stärka sin marknadsposition i norra Europa och förvärvet av Fresks Group från Litorina, Oscarson Invest och Fresks ledningsgrupp, är en del i den strategin.

Fresks Group har en stark marknadsposition i Sverige med 33 butiker och ca 500 medarbetare som främst servar det professionella kundsegmentet inom bygg. Nettoomsättningen (pro forma) för Fresks Group uppgick till 2105 miljoner kronor och jämförbar pro forma EBITDA uppgick till 183 miljoner kronor år 2018.

”Proffsmarknaden har länge varit ett viktigt fokusområde. Detta förvärv ger oss möjlighet att snabbt växa och ta marknadsandelar inom det segmentet. Fresks har en stark lokal position, hög kompetensnivå och en lönsam tillväxt vilket är ett bra komplement till vår nuvarande svenska verksamhet. Jag vill passa på att hälsa våra nya kollegor och kunder varmt välkomna till Kesko Sverige” säger Endre Espeseth, landschef, Kesko Sverige.

”Jag är övertygad om att det här förvärvet blir bra för båda parter och det faktum att vi spelar en nyckelroll i Keskos satsning på proffsmarknaden känns självklart oerhört stimulerande. Jag är mycket stolt över detta erkännande som har möjliggjorts av våra eminenta medarbetare och deras starka kundrelationer”, säger Leif Lindholm, VD Fresks Group.

Kesko är en av de ledande aktörerna inom bygg- och teknisk handel i norra Europa, med verksamhet i åtta länder. 2018 uppgick butiksförsäljningen (pro forma) för divisionen bygg- och teknisk handel i regionen norra Europa till 4,9 miljader euro.

Affären är villkorad av godkännande från Konkurrensverket.

För mer information, kontakta:
Kesko Sverige, landschef Building and Technical Trade, Endre Espeseth, [email protected], 070-431 69 60 Fresks Group, VD, Leif Lindholm, [email protected], 070-698 27 00 Kesko Sverige, presskontakt, Alina Roos, Building and Technical Trade, [email protected], 070-431 69 68
 

Kesko och K Group bygg- och teknisk handel
K-rauta, K Bygg & Grund samt Onninen är en del av K Group som är bildat av det finska bolaget Kesko och även inkluderar K-retailers. K Group är en av de största detaljhandelskedjorna i norra Europa. K Group bygg- och teknisk handel, med cirka 17 000 anställda, har ett omfattande utbud av produkter för såväl proffs som slutkonsument. Försäljningen sker genom ett omfattande butiksnätverk, e-handel och digitala tjänster. Läs mer: K-rauta.se Onninen.se Kesko.com, kbyggogrund.se.

Fresks Group, grundat 1862 är en ledande svensk bygghandelskedja fokuserad mot främst B2B-segmentet. Bolaget har idag 33 anläggningar runt om i Sverige och erbjuder kunderna ett brett och djupt sortiment av kvalitetsvaror inom bygg, järn och färg med hög grad av service. Gruppen som har sitt huvudkontor i Östersund har ca. 500 medarbetare. För mer information, se www.fresks.se

Litorina, grundat 1998, fokuserar på att förvärva och industriellt utveckla företag tillsammans med dess ledande befattningshavare. Litorina erbjuder en bred och djup kompetens genom egen organisation samt genom sitt nätverk av industriella rådgivare. Bakom

Litorina står ett antal långsiktiga och välrenommerade institutioner som tillsammans har investerat cirka 8 miljarder kronor i Litorinas fem fonder. För mer information, se www.litorina.se.

 

Publicerad: 02/04/19

KESKO FÖRVÄRVAR FRESKS GROUP AB